UE și partenerii din G7 au decis noi plafoane la produsele petroliere rusești: Îl facem pe Putin să plătească pentru războiul său atroce împotriva Ucrainei

  • 04 Februarie 2023 16:45
UE și partenerii din G7 au decis noi plafoane la produsele petroliere rusești: Îl facem pe Putin să plătească pentru războiul său atroce împotriva Ucrainei

Uniunea Europeană – împreună cu Coaliția internațională G7+ pentru limitarea prețurilor – a adoptat sâmbătă noi plafoane de preț pentru produsele petroliere rusești transportate pe mare, cum ar fi motorina și păcura, o decizie ce va afecta și mai puternic veniturile Rusiei și va reduce capacitatea acesteia de a purta războiul în Ucraina, informează Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene.

„Îl facem pe Putin să plătească pentru războiul său atroce. Rusia plătește un preț greu, deoarece sancțiunile noastre îi erodează economia, aruncând-o înapoi cu o generație. Astăzi, intensificăm și mai mult presiunea prin introducerea unor plafoane de preț suplimentare pentru produsele petroliere rusești. Acest lucru a fost convenit cu partenerii noștri din G7 și va eroda și mai mult resursele lui Putin pentru a purta războiul. Până la 24 februarie, la exact un an de la începutul invaziei, ne propunem să punem în aplicare cel de-al zecelea pachet de sancțiuni”, a declarat Ursula von der Leyen.

Potrivit sursei citate, decizia va contribui la stabilizarea piețelor globale de energie, în beneficiul țărilor din întreaga lume. Ea se adaugă plafonului de preț pentru țiței, în vigoare din decembrie 2022, și va completa interdicția totală impusă de UE privind importul de țiței și produse petroliere transportate pe mare în Uniunea Europeană.

Au fost stabilite două niveluri de preț pentru produsele petroliere rusești: unul pentru produsele petroliere “premium-to-crude”, cum ar fi motorina, kerosenul și benzina, iar celălalt pentru produsele petroliere “discount-to-crude”, cum ar fi păcura și nafta, reflectând dinamica pieței. Prețul maxim pentru produsele “premium-to-crude” va fi de 100 USD pe baril, iar prețul maxim pentru produsele “discount-to-crude” va fi de 45 USD pe baril.

Potrivit Consiliului UE, Nivelul plafonului a fost stabilit în strânsă cooperare cu Coaliția pentru plafonarea prețurilor și va deveni aplicabil începând cu 5 februarie 2023.

Este prevăzută o perioadă de tranziție de 55 de zile pentru acele nave care transportă produse petroliere rusești, care au fost achiziționate și încărcate pe navă înainte de 5 februarie 2023 și descărcate înainte de 1 aprilie 2023.

În plus, Consiliul va reveni la revizuirea mecanismului de plafonare a prețurilor pentru țiței începând cu jumătatea lunii martie, iar revizuirea va avea loc în mod regulat la fiecare două luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău