UE și NATO monitorizează îndeaproape situația de securitate din Rusia pe fondul revoltei grupului Wagner

  • 24 Iunie 2023 16:30
UE și NATO monitorizează îndeaproape situația de securitate din Rusia pe fondul revoltei grupului Wagner

Mai mulți lideri europeni și NATO au transmis sâmbătă că urmăresc cu atenția evoluția situației de securitate din Rusia în contextul revoltei armate pornite de șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, împotriva forțelor Kremlinului, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Cabinetul președintelui francez Emmanuel Macron a anunțat sâmbătă că acesta „urmărește situația foarte atent”, iar Franța rămâne concentrată pe susținerea Ucrainei, scrie Calea Europeană.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că și Berlinul analizează situația. În același timp, Ministerul de Externe din Germania le-a recomandat cetățenilor săi să evite orașul Rostov-pe-Don și zona înconjurătoare, precum și centrul orașului Moscova, până la noi informații, din cauza evenimentelor în desfășurare în Rusia.

„La Moscova, facilitățile statului, în special militare, trebuie evitate. Centrul orașului trebuie de asemenea evitat până la noi informații. Instrucțiunile autorităților ruse de securitate trebuie urmate cu orice cost”, mai precizează sursa citată.

De asemenea, premierul britanic Rishi Sunak a declarat că dorește ca toate părțile din Rusia să protejeze civilii după ce armata privată a șefului mercenarilor Evgheni Prigojin a preluat controlul unui oraș din sudul țării, relatează Reuters.

„Cel mai important lucru pe care l-aș spune este ca toate părțile să fie responsabile și să protejeze civilii”, a declarat acesta pentru BBC într-un interviu televizat care va fi difuzat integral duminică.

„Urmărim îndeaproape situația și modul în care evoluează pe teren în timp ce vorbim. Suntem în contact cu aliații noștri și, de fapt, voi vorbi cu unii dintre ei în cursul zilei de astăzi”, a adăugat premierul de la Londra.

Între timp, președintele Poloniei a avut consultări cu prim-ministrul și cu ministrul apărării cu privire la situația din Rusia, a declarat acesta sâmbătă, adăugând că Varșovia monitorizează situația.

„În legătură cu situația din Rusia, în această dimineață am avut consultări cu premierul și cu ministerul apărării, precum și cu aliații”, a scris Andrzej Duda pe Twitter. „Cursul evenimentelor dincolo de granița noastră estică este monitorizat în permanență”, a adăugat acesta.

La rândul său, președintele Consiliului European a declarat că UE „monitorizează cu atenție situația din Rusia”, menținându-se în contact cu ceilalți lideri europeni și cu partenerii din G7, însă a precizat că este „clar o problemă internă rusă”. Totodată, oficialul european a declarat că sprijinul pentru Ucraina și Volodimir Zelenski este „de neclintit”.

Purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, a declarat, într-un email către Reuters, că Alianța „monitorizează situația” din Rusia, fără alte precizări.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:6,69 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău