UE și Draghi pregătesc IEȘIREA Greciei din zona euro

  • 17 Iunie 2015 08:51
UE și Draghi pregătesc IEȘIREA Greciei din zona euro

Cotidianul german "Sueddeutsche Zeitung" scrie că Europa pregătește închiderea băncilor grecești și controlul capitalurilor, iar Draghi riscă să fie omul care va autoriza falimentul.

Europa începe să se pregătească concret de ce este mai rău. Potrivit publicației "Sueddeutsche Zeitung", în lipsa unui acord în Eurogrupul de joi, șefii de stat și de guverne s-ar putea întâlni vineri seara la un summit extraordinar, la Bruxelles. Ar fi vorba despre ultima, disperată încercare de a se ajunge la un acord în privința Greciei. Și ar fi deja pregătit un plan care ar prevedea închiderea băncilor grecești și controlul capitalurilor începând de săptămâna viitoare. Evident, controlul capitalurilor, adoptat la finalul crizei și în Cipru, în 2013, ar trebui să fie aprobat de guvernul condus de Alexis Tsipras.

Una dintre cele mai grave probleme ale crizei actuale este hemoragia financiară masivă, care expune la risc sistemul bancar și, o dată cu el, ultimul robinet european încă deschis, programul de asistență financiară de urgență ELA (emergency liquidity assistance). Permisiunea de a dona fonduri de urgență pentru sistemul bancar elen de către banca centrală este dată de Banca Centrală Europeană (BCE). În prezent, suma este fixată la 83 de miliarde euro și miercuri este așteptată o nouă decizie la Frankfurt. Este foarte greu ca BCE să decidă, cum cer unii bancheri centrali, precum Jens Weidmann. Ar însemna să provoace un accident, un "Graccident", și este ultimul lucru pe care îl vrea Mario Draghi.

Astfel, Atena și creditorii săi au început să dea vina unii pe alții, pentru a scăpa de responsabilitatea unui eventual eșec al negocierilor. Președintele Băncii Centrale Europene vrea ca politica să își asume răspunderea acestui eventual faliment. Dar, dacă nu se va ajunge la o înțelegere în următoarele zile, riscă să fie el omul care va scufunda Grecia. La sfârșitul lunii, fără un nou acord politic, BCE va trebui să închidă robinetele programului ELA, în orice caz.

Între timp, ministrul de finanțe grec, Yanis Varoufakis, continuă să facă paradă de duritate în fața creditorilor: la reuniunea de joi cu omologii săi este inutil să ne așteptăm la noi propuneri din partea Atenei. În realitate, un semn de slăbiciune: eșecul negocierilor a constrâns-o pe Angela Merkel să convoace, acum două săptămâni, lideri de cel mai înalt nivel din rândul creditorilor și guvernului grec pentru a ajunge la o soluție. Și la Berlin aerul este irespirabil. Chiar și social-democrații arată semne evidente de nerăbdare: vicecancelarul Gabriel a spus că "nu ne putem lăsa șantajați".

RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:2,06 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău