UE se pregătește să ia „decizii dificile” împotriva Turciei

  • 15 Septembrie 2020 14:24
UE se pregătește să ia „decizii dificile” împotriva Turciei

Uniunea Europeană va trebui să ia "decizii dificile" împotriva Turciei și să încerce să obțină unanimitatea statelor membre pentru a impune sancțiuni economice, a anunțat luni șeful diplomației europene Josep Borrell, potrivit AFP, citat de Agerpres.

"Relațiile noastre cu Turcia sunt la răscruce și a venit momentul ca liderii noștri să ia decizii dificile" la summitul lor de la 24 și 25 septembrie, a declarat el într-o dezbatere în Parlamentul European.

"Însă nu există încă un acord în privința sancțiunilor", a subliniat el. Pentru a adopta sancțiuni împotriva unui stat terț este nevoie de unanimitatea celor 27 de țări membre ale UE.

Un set foarte vast de opțiuni, care include și sancțiuni economice, a fost elaborat de serviciile lui Josep Borrell împotriva regimului lui Recep Tayyip Erdogan și a fost aprobat de miniștrii de externe din UE la reuniunea lor de la sfârșitul lunii august de la Berlin.

"A venit momentul ca acordul politic să fie transformat în decizie formală", a declarat șeful diplomației europene.

Miniștrii de externe din UE se vor reuni luni la Bruxelles pentru a concretiza decizia, însă ea este îngreunată de dorința afișată de cele 27 de state membre de a sancționa de asemenea și abaterile comise în Belarus de regimul președintelui Aleksandr Lukașenko.

"Vrem o soluție care să permită sancționarea Turciei și Belarusului în același ritm", a explicat Josep Borrell.

Ciprul a cerut această condiționare și blochează pentru moment orice decizie împotriva Belarusului pentru a avea câștiga de cauză, potrivit unei surse diplomatice.

Marile grupuri politice din Parlamentul European s-au pronunțat luni pentru sancțiuni împotriva Turciei, iar mai mulți eurodeputați care au luat cuvântul au cerut un embargou asupra vânzărilor de arme către această țară.

"Această cerere depășește competențele mele și pe cele ale UE. Este o competență națională a statelor membre. Familiile dvs. politice vor trebui să se bazeze pe parlamentele dvs. naționale", a adăugat el.

Șeful diplomației europene a pledat pentru continuarea dialogului cu Ankara. Însă el a recunoscut că "situația s-a agravat", chiar dacă Turcia și-a retras nava sa de cercetare seismică, Oruc Reis, aflată în centrul tensiunilor din Mediterana de Est.

Josep Borrell consideră decizia un semn de revenire la calm, însă șeful diplomației turce Mevlut Cavusoglu a negat luni că ar fi vorba de "un pas în spate".

Deciziile care vor fi luate luni de miniștrii de externe din UE "vor depinde de ce se va întâmpla în următoarele zile", a atras atenția șeful diplomației europene. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer fragmentat
Umiditate:85 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău