UE se pregătește pentru milioane de refugiați din Ucraina, afirmă comisarul european pentru afaceri interne

  • 01 Martie 2022 17:44
UE se pregătește pentru milioane de refugiați din Ucraina, afirmă comisarul european pentru afaceri interne

Uniunea Europeană se pregătește pentru milioane de refugiați care fug de invazia rusă din Ucraina, a declarat marți comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, potrivit Reuters.

Ea a spus că este dificil să se estimeze cu precizie câți refugiați ar putea intra în UE după ce Rusia a invadat joi Ucraina, numărul celor care au trecut frontierele comunitare fiind până acum de peste 400.000, scrie Agerpres.

Mulți dintre cei care au fugit s-au confruntat cu cozi lungi de așteptare la punctele de trecere spre Polonia, Ungaria, Slovacia și România, țările din UE care au graniță cu Ucraina.

"Din păcate, trebuie să ne pregătim pentru milioane de persoane", a spus comisarul european într-o conferință de presă la Bratislava, capitala Slovaciei.

Ea și-a exprimat speranța că, joi, Consiliul European va activa directiva de protecție temporară care le oferă protecție refugiaților, spunând că ar fi o premieră în UE.

Blocul comunitar analizează de asemenea posibilitatea de a desfășura personal de la agenții ale UE precum Frontex să ajute cele mai afectate țări, a spus Ylva Johansson.

Conform ONU, aproximativ 677.000 de persoane au fugit din Ucraina în țările vecine de la izbucnirea invaziei ruse. Aproximativ jumătate dintre ele au ajuns în Polonia, în jur de 90.000, în Ungaria, iar alte câteva zeci de mii, în Republica Moldova, România și Slovacia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău