UE se declară pregătită pentru un Brexit fără acord, dar avertizează că „britanicii vor fi cei mai mari perdanți”

  • 19 August 2019 15:34
UE se declară pregătită pentru un Brexit fără acord, dar avertizează că „britanicii vor fi cei mai mari perdanți”

Comisia Europeană a declarat luni că Uniunea Europeană este pregătită pentru un Brexit fără acord, avertizând totodată că Marea Britanie va avea de suferit cel mai mult în urma unui astfel de scenariu, potrivit Reuters.

În cadrul unei conferințe de presă, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Natasha Bertaud, a declarat că o ieșire fără acord a Marii Britanii din blocul comunitar nu este în niciun caz scenariul preferat de UE, adăugând că executivul comunitar nu vede nevoia unor pregătiri suplimentare pentru situații neprevăzute în acest stadiu.

'În mod evident, aceasta va provoca disfuncționalități semnificative atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul de afaceri, ceea ce va avea un impact economic negativ grav', a apreciat Bertaud, avertizând împotriva oricărei ieșiri bruște din UE. 'Acesta ar fi proporțional mult mai mare pentru Regatul Unit decât pentru cele 27 de state ale UE', a spus ea, citând o declarație făcută anterior de președintele Comisiei în exercițiu, Jean-Claude Juncker, care a spus că dacă se va ajunge la un Brexit fără acord, 'britanicii vor fi, din păcate, cei mai mari perdanți'.

Partidul Laburist, de opoziție, a cerut luni la Londra ca parlamentul să revină din vacanță pentru a discuta despre măsurile ce ar trebui să fie luate pentru a atenua disfuncționalitățile ce ar putea să apară ca urmare a Brexitului, după ce documente guvernamentale care au ajuns în presă relevau posibilitatea unor penurii de produse alimentare, carburanți și medicamente în cazul ieșirii Regatului Unit din blocul comunitar fără acord.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău