UE se declară „foarte îngrijorată” de reluarea activității de îmbogățire a uraniului de către Iran
-
05 Noiembrie 2019 15:41
Uniunea Europeană (UE) s-a declarat marți "foarte îngrijorată" după ce Iranul a anunțat reluarea activităților sale înghețate de îmbogățire a uraniului și a estimat ca fiind "din ce în ce mai dificil" să fie susținut acordul asupra programului nuclear iranian, încheiat în 2015, informează AFP, potrivit Agerpres.
"Suntem foarte îngrijorați de anunțul președintelui (iranian) Hassan Rouhani care revine asupra angajamentelor asumate de Teheran. Îndemnăm Iranul să nu ia noi măsuri care ar submina și mai mult acordul asupra programului nuclear, care devine din ce în ce mai dificil de apărat", a declarat Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvânt a șefei diplomației europene Federica Mogherini.
Iranul a anunțat marți că vrea să-și reia activitățile de îmbogățire a uraniului la uzina sa din Fordo (la circa 180 de km sud de Teheran), activități ce erau înghețate în conformitate cu acordul de la Viena asupra programului nuclear iranian, încheiat în 2015. Aceasta este o etapă suplimentară în reducerea angajamentelor iraniene, ca ripostă la retragerea SUA, un an mai devreme, din acest acord.
"UE își va fonda evaluarea pe baza raportului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), singura instanță abilitată să verifice respectarea angajamentelor sale de către Iran", a spus Maja Kocijancic. "Însă dna Mogherini a avertizat că este din ce în ce mai dificil să fie apărat și menținut acordul. Am spus foarte clar că dorința noastră de a ne pune în aplicare angajamentul depinde de respectarea angajamentelor sale de către Iran", a subliniat ea.
"Vom continua să îndemnăm Iranul să oprească fără întârziere măsurile luate prin încălcarea angajamentelor sale și să se abțină de la orice măsură care ar putea compromite acordul", a adăugat purtătoarea de cuvânt a diplomației europene.
Republica islamică produce în prezent uraniu îmbogățit la un nivel superior limitei de 3,67% prevăzute prin acord și nu o mai respectă pe cea de 300 kg impusă pentru stocurile sale de uraniu slab îmbogățit. Prin acordul din iulie 2015, Iranul a acceptat să-și reducă drastic activitățile nucleare, pentru a le garanta caracterul exclusiv civil, în schimbul ridicării parțiale a sancțiunilor internaționale care îi sufocă economia.
Retragerea unilaterală a SUA din acord în mai 2018 și restabilirea sancțiunilor americane privează însă Iranul de beneficiile economice scontate în urma acordului.
Republica islamică dă asigurări că rămâne atașată menținerii acordului și se declară pregătită să revină la aplicarea integrală a angajamentelor sale de îndată ce celelalte părți le vor respecta pe ale lor, luând măsuri concrete pentru a răspunde cererilor sale, mai ales în ce privește permisiunea de a exporta petrol.