UE se așteaptă ca Turcia să-și respecte angajamentele privitoare la fluxurile de migranți

  • 28 Februarie 2020 14:33
UE se așteaptă ca Turcia să-și respecte angajamentele privitoare la fluxurile de migranți

Turcia nu a anunțat în mod oficial vreo schimbare în politica sa privind refugiații, a declarat vineri Comisia Europeană, care a adăugat că se așteaptă ca Ankara să-și respecte angajamentele asumate cu privire la ținerea sub control a fluxurilor de migranți către Uniunea Europeană, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Autoritățile turce s-au angajat să pună capăt fluxurilor de migranți ilegali care tranzitează Turcia cu destinația UE și să asigure condiții de primire îmbunătățite pentru refugiații de pe teritoriul turc, în schimbul unui sprijin din partea blocului comunitar.

''Aș vrea să subliniez că nu există niciun anunț oficial din partea Turciei despre vreo schimbare în politica sa privind solicitanții de azil, refugiații și migranții'', a afirmat Peter Stano, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, în conferința de presă cotidiană a executivului UE.

''Așadar, din punctul nostru de vedere, declarația UE-Turcia încă este valabilă și ne așteptăm ca Turcia să-și respecte angajamentele ce decurg din această declarație. Autoritățile turce au conformat oficial că nu există nicio modificare a politicii oficiale; ne așteptăm ca acest lucru să continue să rămână astfel'', a menționat Stano.

Un înalt demnitar turc a anunțat că Turcia nu va mai opri refugiații sirieni să ajungă în Europa, în timp ce Ankara a răspuns vineri la uciderea a 33 de soldați turci într-un atac aerian al forțelor guvernamentale siriene în regiunea Idlib din nord-vestul Siriei.

Uciderea a 33 de soldați turci și rănirea altor 32, anunțată de guvernator în provincia turcă Hatay la granița cu Siria, a ridicat bilanțul militarilor turci uciși în regiune în această lună la 54. Directorul de comunicații turc Fahrettin Altun a declarat că drept represalii, toate țintele "cunoscute" ale guvernului sirian au fost bombardate de unitățile turce de sprijin aerian și terestru.

Detaliile represaliilor nu au fost imediat clare.

Aproximativ un milion de civili au fost strămutați în apropiere de frontiera turcă din decembrie, în timp ce guvernul sirian susținut de Rusia a lansat o ofensivă asupra teritoriului rebelilor sirieni sprijiniți de Turcia, marcând cea mai gravă criză umanitară în războiul de nouă ani. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău