UE salută acordul de încetare a focului în Libia, în timp ce președintele Turciei pune la îndoială viabilitatea lui

  • 23 Octombrie 15:34
UE salută acordul de încetare a focului în Libia, în timp ce președintele Turciei pune la îndoială viabilitatea lui

Uniunea Europeană (UE) a salutat ca pe ''o veste bună'' anunțul privind încheierea unui acord de încetare a focului în Libia și a îndemnat vineri la punerea în aplicare a acestuia, pentru a permite reluarea negocierilor de pace, informează AFP, preluat de Agerpres.

"Ne bucurăm de anunțul privind încheierea acestui acord. Este o veste bună. Însă punerea lui în aplicare este de asemenea importantă, pentru că va fi cheia pentru reluarea negocierilor politice", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației europene Josep Borrell.

Părțile în conflict în Libia au semnat vineri un acord de încetare a focului, cu caracter național și permanent, cu ''efect imediat'', după cinci zile de discuții desfășurate la Geneva sub egida ONU.

Intrată în haos după căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, Libia este divizată între două puteri rivale: Guvernul de Uniune Națională (GNA, recunoscut de ONU și cu sediul la Tripoli) condus de Fayez Serraj, și autoritățile din est aliate cu mareșalul Khalifa Haftar, susținut de o parte a parlamentului ales și de președintele acestuia, Aguila Saleh.

Turcia și aliatul său regional Qatar sprijină GNA, în timp ce forțele din est conduse de mareșalul Haftar sunt susținute de Emiratele Arabe Unite, Egipt și Rusia.

De altfel, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a pus sub semnul îndoielii vineri viabilitatea acordului de încetare a focului încheiat între beligeranți sub egida ONU. "Acordul de astăzi de încetare a focului nu a fost încheiat la cel mai înalt nivel, ci la un nivel mai mic. Pentru mine, (acest acord) pare să nu aibă suficientă credibilitate", a spus Erdogan. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
3
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:4,1 m/s
Thu
2
Fri
6
Sat
6
Sun
4
Mon
3

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău