UE s-a răzgândit și deschide posibilitatea achiziționării de vaccinuri COVID prin intermediul OMS

  • 02 Septembrie 2020 14:54
UE s-a răzgândit și deschide posibilitatea achiziționării de vaccinuri COVID prin intermediul OMS

Statele membre ale Uniunii Europene ar putea cumpăra vaccinuri COVID-19 printr-o schemă de achiziții condusă de Organizația Mondială a Sănătății, a informat miercuri Comisia Europeană, care pare să își fi schimbat punctul de vedere cu privire la acest subiect, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Această modificare de poziție ar putea să permită guvernelor statelor membre să își asigure vaccinuri de la companiile care nu negociază cu Bruxelles-ul, cum sunt de exemplu firmele americane Merck, Inovio și Novavax. Toate aceste firme poartă discuții cu mecanismul COVAX, condus de Alianța pentru Vaccinuri (GAVI) împreună cu Coaliția pentru inovații în domeniul pregătirii pentru epidemii (CEPI) și OMS, dar deocamdată nu au negocieri cu Comisia Europeană.

Statele membre UE s-au angajat să nu intre în negocieri separate cu aceiași producători de vaccinuri care în acest moment negociază cu UE, dar "aceasta nu exclude posibilitatea de a lua parte la negocieri cu alte companii producătoare de vaccinuri prin intermediul COVAX", a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Aceasta ar reprezenta o modificare de poziție după ce, în luna iulie, Executivul UE a sfătuit guvernele celor 27 de state membre să nu achiziționeze vaccinuri prin schema condusă de OMS pe care o consideră lentă, scumpă și incompatibilă legal cu programul paralel de achiziții al UE.

Modificarea poziției UE vine după ce în luna august OMS și-a relaxat condițiile pentru țările car vor să se alăture schemei sale, care vrea să obțină două miliarde doze de vaccinuri pentru cei mai vulnerabili 20% din locuitorii planetei până la finele lui 2021. În plus, UE a fost criticată pentru că subminează practic inițiativa OMS, deși se poziționează drept un susținător al accesului echitabil la vaccinuri pentru toți.

De asemenea, prin forțarea statelor membre să cumpere vaccinuri numai prin schema UE, Comisia ar putea reduce numărul de doze disponibile în prima fază pentru țările mai puțin dezvoltate pentru că ar da prioritate celor 450 de milioane de locuitori ai UE, imitând practic politicile naționaliste ale SUA și ale altor state care critică inițiativa OMS.

Până acum UE a ajuns la un acord de achiziții de vaccinuri COVID-19 cu grupul AstraZeneca și poartă în continuare negocieri cu Johnson & Johnson, Sanofi, Moderna și CureVac.

Potrivit unor documente confidențiale consultate de Reuters, statele UE s-au angajat să nu demareze negocieri pentru achiziții în avans de vaccinuri de la companiile care poartă deja discuții cu Comisia Europeană. Însă statele membre pot să deruleze negocieri separate dacă se decid să nu mai facă parte din acordurile semnate de Comisia Europeană. Executivul comunitar a dat o interpretare strictă acestei clauze însă se pare că acum este dispusă la o abordare mai relaxată.

Potrivit unui oficial european implicat în negocieri nu este clar deocamdată dacă statele membre chiar vor cumpăra vaccinuri prin COVAX, deoarece această variantă ar putea însemna costuri mai mari.

Până acum, Comisia Europeană a contribuit cu garanții în valoare de 400 de milioane de euro la mecanismul COVAX, dar a precizat că termenii implicării sale sunt încă în negociere.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
26,24
Nori împrăștiați
Umiditate:65 %
Vint:2,06 m/s
Tue
24
Wed
25
Thu
25
Fri
26
Sat
26

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău