UE: Rusia trebuie să permită o anchetă internațională cu privire la moartea lui Alexei Navalnîi

  • 20 Februarie 09:03
UE: Rusia trebuie să permită o anchetă internațională cu privire la moartea lui Alexei Navalnîi

Înaltul reprezentant UE, în numele Uniunii Europene, Josep Borrell a declarat că Rusia trebuie să permită o anchetă internațională independentă și transparentă cu privire la circumstanțele decesului brusc al politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi. Potrivit lui, UE va depune toate eforturile pentru a trage la răspundere conducerea politică a Rusiei și autoritățile ruse, în strânsă coordonare cu partenerii săi, și va impune costuri suplimentare pentru acțiunile lor, inclusiv prin sancțiuni, transmite IPN.

„Uniunea Europeană este revoltată de moartea politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi, pentru care responsabilitatea finală revine președintelui Putin și autorităților ruse. În cadrul Consiliului Afaceri Externe, am transmis cele mai sincere condoleanțe soției sale, Iulia Navalnaia, copiilor, familiei, prietenilor și tuturor celor care au lucrat cu el în beneficiul țării lor”, a menționat Josep Borrell, citat într-un comunicat de presă.

Potrivit lui, în întreaga lume, oamenii s-au reunit pentru a aduce un omagiu memoriei lui Alexei Navalnîi. În Rusia, autoritățile au încercat să împiedice acest lucru într-o serie de locuri și câteva sute de persoane au fost reținute. Acestea trebuie eliberate imediat spune înaltul reprezentant UE.

„Dând dovadă de curaj, Alexei Navalnîi se întorsese în Rusia după o tentativă de asasinat cu agentul neurotoxic „Noviciok”, interzis în temeiul Convenției privind armele chimice, la care Federația Rusă este stat parte. Executa mai multe sentințe motivate politic într-o colonie penală strictă din Siberia, unde a fost mutat pentru a fi izolat de restul lumii. Accesul familiei la acesta a fost restricționat. Avocații săi sunt hărțuiți, iar trei dintre aceștia se află în arest preventiv din octombrie 2023”, precizează Josep Borrell.

Oficialul a declarat că Uniunea Europeană a condamnat repetat în termenii cei mai fermi otrăvirea sa și toate hotărârile motivate politic împotriva sa pentru activitățile sale politice și anticorupție legitime, solicitând eliberarea sa imediată și necondiționată. UE a solicitat repetat Rusiei să îi asigure securitatea și sănătatea, inclusiv prin contactarea autorităților de la Moscova, lucru care a rămas fără efect.

Potrivit lui Josep Borrell, pe parcursul întregii sale vieți, Alexei Navalnîi a dat dovadă de curaj incredibil, devotament față de țara sa și față de ceilalți cetățeni și hotărâre, prin acțiunile sale anticorupție în Rusia, transmițând un mesaj care a atras mulți oameni din întreaga țară. Acesta este motivul pentru care lui Putin și regimului său le-a fost teamă de el, inclusiv în contextul războiului ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei aflat în curs și al alegerilor prezidențiale ruse din martie.

„Moartea neașteptată și șocantă a dlui Navalnîi este încă un semn al represiunii accelerate și sistematice din Rusia. Uniunea Europeană își reiterează apelul adresat Rusiei de a elibera imediat și necondiționat toți ceilalți deținuți politici, inclusiv Iuri Dmitriev, Vladimir Kara-Murza, Ilia Yașin, Alexei Gorinov, Lilia Cianișeva, Ksenia Fadeeva, Alexandra Scocilenco și Ivan Safronov”, a mai spus înaltul reprezentant UE.

Autoritățile din Federația Rusă au anunțat vineri moartea opozantul rus, Alexei Navalnîi, în penitenciarul din regiunea autonomă Yamalo-Nenets, unde era deținut. Serviciul Federal al Penitenciarilor din Rusia a precizat că acesta s-ar fi simțit rău în urma plimbării. Potrivit presei internaționale, corpul lui Navalnîi a fost dus la o morgă, acolo unde este păzit de polițiști, în timp ce medicii au primit intericție să efectueze autopsia pentru a afla cauza exactă a morții.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău