UE renunță la 25% din cota sa de pescuit în apele britanice

  • 24 Decembrie 2020 20:30
UE renunță la 25% din cota sa de pescuit în apele britanice

În cadrul acordului post-Brexit anunțat joi, flotele europene de pescuit vor renunța la un sfert din valoarea capturilor în apele britanice, pe parcusul unei perioade de tranziție care se întinde până în luna iunie 2026, a dezvăluit pentru AFP un înalt oficial european, transmite Agerpres.

Detaliile referitoare la speciile și zonele afectate de acest procentaj nu au fost însă stabilite, a adăugat oficialul. După perioada de tranziție de cinci ani și jumătate, accesul flotelor europene în apele britanice va fi renegociat anual. De asemenea, pescarii din UE își vor păstra, până în 2026, accesul garantat la zonele de pescuit situate între șase și 12 mile marine de coastele britanice, în apele teritoriale, unde se duceau în mod tradițional să pescuiască.

Capturile realizate de pescarii din UE în apele britanice reprezintă aproximativ 650 de milioane de euro în fiecare an. Flotele din opt state membre UE sunt responsabile pentru 40% din valoarea capturilor efectuate în zona economică exclusivă britanică, potrivit unui raport al Parlamentului European. Norvegia este și ea prezentă.

Aproximativ un sfert din capturile franceze în termeni de volum și aproximativ 20% în termeni de valoare provin din apele britanice. Dependența este și mai mare pentru Belgia (50% din valoarea capturilor), Irlanda (35%), Danemarca (30%) și Olanda (28%). Spania, Germania și Suedia sunt și ele vizate, dar într-o proporție mai mică.

Regatul Unit și Uniunea Europeană au ajuns joi la un acord privind relațiile comerciale post-Brexit, cu doar câteva zile înainte ca Londra să iasă din piața unică a UE. Încheierea acordului are loc după luni de blocaj, însă miercuri s-a anunțat că o înțelegere este iminentă. Cel mai îndelungat punct de dispută a fost problema pescuitului.

Marea Britanie a părăsit oficial UE la sfârșitul lui ianuarie, dar a rămas membră a pieței interne a UE și a uniunii vamale până la încheierea perioadei de tranziție, la sfârșitul anului.

În absența oricărui acord, taxe vamale mari și alte bariere comerciale s-ar fi aplicat, riscând să afecteze serios economia și lanțurile de distribuție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:5,14 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău