UE remarcă o creștere semnificativă a sosirilor de migranți ilegali în 2022

  • 16 Decembrie 2022 11:44
UE remarcă o creștere semnificativă a sosirilor de migranți ilegali în 2022

Numărul de migranți care au intrat ilegal în Uniunea Europeană a crescut semnificativ de la an la an, potrivit Frontex, agenția pentru poliția de frontieră și garda de coastă a blocului, scrie Agerpres.

În primele 11 luni ale anului 2022, aproximativ 308.000 de persoane au trecut ilegal frontierele externe ale UE, o creștere de 68% față de aceeași perioadă în 2021 și cel mai înalt nivel după 2016, a anunțat Frontex în această săptămână.

Balcanii de Vest au fost din nou "cea mai activă rută de migrație către UE", potrivit agenției, care a înregistrat aproximativ 140.000 de traversări ilegale în regiune - o creștere de 152% față de 2021.

Italia a înregistrat de asemenea o creștere semnificativă a sosirilor ilegale, Ministerul de Interne anunțând peste 98.000 de migranți sosiți cu barca până mijlocul lunii decembrie, în creștere de la aproximativ 63.000 între ianuarie și decembrie 2021.

Pe de altă parte, aproximativ 17.000 de persoane au sosit în Grecia și Cipru până acum în acest an.

Pe fondul conflictelor, represiunii sau consecințelor schimbărilor climatice în țările lor de origine, oameni din toată Africa, Orientul Mijlociu și Asia, sperând într-o viață mai bună în UE, încearcă să ajungă în UE în fiecare an, adesea în condiții foarte periculoase.

Pe lângă ruta Balcanilor de Vest, ruta central-mediteraneană a fost cea mai activă anul acesta, migranții încercând să ajungă cu barca în Italia, Spania sau Grecia, potrivit Frontex.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) a ONU, aproape 2.000 de migranți au murit în timp ce încercau să ajungă în Europa prin Marea Mediterană în acest an.

În ciuda apelurilor din partea ONU către UE de a proteja mai bine refugiații, mai mulți lideri cer intensificarea măsurilor pentru a reduce imigrația ilegală.

Cancelarul austriac Karl Nehammer, de exemplu, a chemat UE să finanțeze construcția de garduri de frontieră în România, Bulgaria și Ungaria, potrivit DPA.

Între timp, noul guvern de extremă dreaptă al Italiei a făcut campanie pe baza promisiunii de a bloca sosirile migranților pe mare și pentru a sprijini instalarea de tabere de migranți în Africa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău