UE regretă profund ultimul anunț al Iranului privind programul nuclear

  • 06 Ianuarie 2020 14:02
UE regretă profund ultimul anunț al Iranului privind programul nuclear

Șeful diplomației europene Josep Borrell a declarat luni că ''regretă profund'' ultimul anunț al Iranului referitor la ridicarea tuturor plafoanelor privind îmbogățirea uraniului, transmite AFP, preluat de Agerpres.

''Punerea completă în aplicare de către toți a acordului privind programul nuclear este acum mai importantă ca oricând, pentru stabilitatea regională și securitatea mondială'', a indicat Borrell pe Twitter.

Iranul a anunțat duminică o nouă diminuare a angajamentelor asumate prin acordul nuclear internațional încheiat în 2015, renunțând și la ultima restricție din acest acord pe care încă o mai respecta, și anume limitarea numărului de centrifuge.

Teheranul își va continua programul nuclear fără nicio limitare, inclusiv fără o limitare a îmbogățirii uraniului, precizează guvernul iranian într-o declarație. În schimb, va fi menținută cooperarea cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și Iranul ar putea reveni la respectarea angajamentelor asumate în cadrul acordului nuclear dacă SUA vor ridica sancțiunile împotriva Teheranului.

Acordul nuclear încheiat între Iran și marile puteri, care au urmărit astfel să împiedice Iranul să se apropie de obținerea unei bombe nucleare, a fost mereu în pericol de când președintele american Donald Trump a retras SUA, în 2018, din această înțelegere și a reintrodus sancțiunile împotriva Iranului, care de atunci și-a diminuat treptat angajamentele asumate în document.

Noile tensiuni create de uciderea de către SUA a generalului Qassem Soleimani par să fi grăbit decizia Teheranului de a nu mai respecta limitările din acord. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău