UE refuză să-l recunoască pe Aleksandr Lukașenko drept președinte al Belarusului, în pofida jurământului depus în mod neașteptat de acesta

  • 24 Septembrie 2020 11:31
UE refuză să-l recunoască pe Aleksandr Lukașenko drept președinte al Belarusului, în pofida jurământului depus în mod neașteptat de acesta

Uniunea Europeană refuză să-l recunoască pe Aleksandr Lukașenko drept președinte al Belarusului, în pofida jurământului depus în mod neașteptat de acesta miercuri pentru al șaselea mandat, a declarat joi șeful diplomației europene Josep Borrell, atrăgând atenția asupra 'lipsei oricărei legitimități democratice' a liderului belarus și cerând o 'reevaluare a relațiilor' blocului comunitar cu Minskul, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Alegerile din 9 august 'nu au fost nici libere, nici corecte. UE nu recunoaște rezultatele falsificate ale acestuia. În consecință, așa-zisa 'depunere de jurământ' din 23 septembrie și noul mandat la care Aleksandr Lukașenko pretinde nu au nicio legitimitate democratică', afirmă Borrell într-un comunicat.

Aleksandr Lukașenko, a cărui realegere este puternic contestată de o parte a populației care participă cu regularitate la manifestații de protest, a depus miercuri jurământul în mod neașteptat în cadrul unei ceremonii desfășurate cu ușile închise, despre care s-a aflat abia după încheierea ei.

Anunțul a provocat imediat o nouă manifestație a opoziției la Minsk, reprimată cu brutalitate de forțele de ordine, care au operat zeci de arestări.

'Această 'depunere de jurământ' contrazice direct voința unor pături largi ale populației belaruse, exprimată în numeroase manifestații pașnice, fără precedent (...) și ea nu va face decât să agraveze criza politică' din țară, a indicat Borrell.

'Având în vedere situația actuală, UE își va reevalua relațiile cu Belarus', adaugă el, fără alte precizări.

UE a pregătit sancțiuni împotriva a 40 de personalități belaruse considerate responsabile de represiunea împotriva manifestanților și are în vedere de asemenea sancțiuni împotriva lui Aleksandr Lukașenko, conform unor surse diplomatice de la Bruxelles.

Dar pentru aceasta este necesară unanimitatea statelor membre, însă Ciprul condiționează acceptul său de adoptarea unor măsuri pentru a constrânge Turcia să pună capăt activităților de foraj pentru petrol și gaze în zona sa economică. Două state - Suedia și Finlanda - refuză sancționarea lui Lukașenko pentru a permite un rol de mediere din partea OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa), organizație de securitate paneuropeană ce urmează să fie prezidată de Suedia, potrivit acelorași surse.

Problema situației din Belarus și a eventualelor sancțiuni se așteaptă să fie abordată la summitul liderilor europeni din 1-2 octombrie la Bruxelles.

'Reiterăm că ne așteptăm ca autoritățile belaruse să se abțină de la orice represiune și violențe suplimentare împotriva poporului belarus și să-i elibereze imediat și fără condiții pe toți cei care au fost arestați' în cadrul protestelor, a spus Josep Borrell joi, cerând 'noi alegeri democratice' în această țară. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău