UE promite un ajutor de peste 2 miliarde de euro pentru sirieni

  • 14 Martie 2019 14:36
UE promite un ajutor de peste 2 miliarde de euro pentru sirieni

Uniunea Europeană alocă un ajutor de 2,01 miliarde de euro (2,27 miliarde de dolari) în acest an pentru criza siriană, dintre care 1,5 miliarde de euro promiși doar pentru refugiații din Turcia, a declarat joi, la Bruxelles, șefa diplomației europene Federica Mogherini, la o conferință a donatorilor organizată de UE și ONU, relatează DPA și AFP, potrivit Agerpres.

Blocul comunitar a repartizat 560 de milioane de euro în 2019 pentru a sprijini populația din Siria și pe cei care au fugit în țări vecine - în special Iordania și Liban -, dar și pentru a sprijini comunitățile-gazdă, a spus Mogherini. Statele membre ar urma să contribuie separat.

Ministrul german al dezvoltării, Gerd Mueller, a spus că țara sa va contribui cu 1,44 miliarde de euro în acest an, spunând că este vorba de "un semn puternic de solidaritate". Suma este puțin sub cea promisă de Germania în 2018.

"Dacă ne apropiem de - sau poate dacă depășim puțin - cele șase miliarde de dolari adunate anul trecut pentru apelurile noastre, atunci va fi o zi bună", a spus responsabilul ONU pe probleme umanitare, Mark Lowcock, înaintea conferinței donatorilor care are loc joi la Bruxelles.

"Ne așteptăm la sprijin financiar generos. Fără bani, activitățile umanitare ar urma să fie întrerupte", a declarat Lowcock.

Marea Britanie a promis la rândul său 464 de milioane de euro, iar Austria - 9 milioane de euro.

ONU estimează nevoile financiar pentru 2019 la 4,4 miliarde de euro (5,5 miliarde de dolari) pentru a ajuta circa 5,6 milioane de sirieni refugiați în afara țării lor - în Turcia, Liban, Iordania, Irak și Egipt, și la 2,9 miliarde de euro (3,3 miliarde de dolari) pentru populația strămutată în interiorul țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău