UE prezintă un plan de 4 miliarde de euro pentru lupta contra cancerului

  • 03 Februarie 16:08
UE prezintă un plan de 4 miliarde de euro pentru lupta contra cancerului

Uniunea Europeană a prezentat miercuri un plan de combatere a cancerului, ce prevede 4 miliarde de euro pentru finanțarea programelor de prevenție, cercetare și tratare în interiorul UE, ca parte a proiectului său mai larg "Europa Sănătății", relatează France Presse.

"Din păcate, avem astăzi în UE niveluri diferite de acces la programe de prevenție, rate diferite de depistare precoce, diagnostic, tratament și supraviețuire. Este inexcuzabil", a declarat comisarul pentru sănătate Stella Kyriakides, într-o conferință de presă.

"Vrem să ne asigurăm că toți bolnavii au aceleași șanse de supraviețuire, oriunde ar trăi", a adăugat ea, în ajunul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului.

Executivul european intenționează să deblocheze fonduri pentru a consolida accesul la depistare și diagnosticare performante, detectarea precoce oferind cele mai bune șanse de supraviețuire.

Scopul este ca până în 2025, cel puțin 90% dintre cei calificați pentru depistarea cancerului de colon, de sân sau de col uterin să poată avea acces la ele. Bruxellesul intenționează să-și extindă sprijinul pentru depistarea cancerelor gastrice, de prostată și de plămâni.

De asemenea, UE dorește să coordoneze mai bine sistemele europene de sănătate, organizând până în 2025 o rețea transnațională de "centre de tratament oncologic" recunoscute, la care 90% dintre pacienți ar trebui să aibă acces până în 2030. O inițiativă de coordonare a programelor de cercetare va fi lansată anul acesta.

Comisia va intensifica prevenirea, în contextul în care până la 40% dintre tipurile de cancer sunt considerate "evitabile", stabilind obiectivul de a vaccina 90% dintre tinerele femei europene împotriva papilomavirusului care duce la cancerul de col uterin.

Executivul UE se va strădui de asemenea să reducă în continuare consumul de alcool, poluarea mediului, dar mai ales fumatul - prin revizuirea directivelor privind producția și impozitarea tutunului. "Vrem să creăm 'o generație fără tutun', cu mai puțin de 5% dintre europeni care să fumeze tutun până în 2040, comparativ cu aproximativ 25% în prezent", a spus Stella Kyriakides.

"Acesta nu este un angajament politic, ci unul personal", a subliniat comisarul, care a mărturisit că a fost diagnosticată cu cancer în urmă cu 24 de ani.

În 2020, aproximativ 2,7 milioane de persoane din UE au fost diagnosticate cu cancer și 1,3 milioane de europeni au murit din cauza maladiei - iar costul economic al cancerului pentru Cei 27 este estimat la 100 miliarde de euro pe an. Pandemia actuală a împiedicat de asemenea programele de screening și tratamentele.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:2,06 m/s
Sat
9
Sun
10
Mon
10
Tue
9
Wed
11

Curs oficial BNM 17 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3806 -0.0000
USD 17.8731 -0.0000
RON 4.3416 -0.0000
UAH 0.6392 -0.0000
RUB 0.2325 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău