UE prevede un sprijin de până la 3 miliarde de euro pentru un 'viitor Belarus democratic'

  • 28 Mai 2021 19:30
UE prevede un sprijin de până la 3 miliarde de euro pentru un 'viitor Belarus democratic'

Comisia Europeană a prezentat vineri un plan de sprijin pentru Belarus ce prevede acordarea unui ajutor de până la 3 miliarde de euro în caz de tranziție democratică după ce președintele Aleksandr Lukașenko va fi părăsit puterea, transmite AFP.

'Liniile mari ale unui plan global de sprijin economic pentru un viitor Belarus democratic' au fost comunicate de Comisia Europeană Consiliului European, care reprezintă cele 27 de state membre ale Uniunii.

Acest plan, în 'sumă maximă de 3 miliarde de euro', va fi activat 'odată ce Belarus va fi început o tranziție democratică', a precizat Comisia într-un comunicat, reamintind că UE nu a considerat 'nici libere, nici echitabile' alegerile prezidențiale din august 2020, care i-au adus lui Lukașenko al optulea mandat.

'Mesajele noastre sunt duble. Către poporul din Belarus: vă vedem și vă auzim dorința de schimbare, de democrație și de un viitor luminos. Și către autoritățile belaruse: nicio represiune, brutalitate sau coerciție nu va aduce nici cea mai mică legitimitate regimului vostru autoritar', a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată în comunicat. 

'Atunci când - și noi credem că este vorba despre a ști când, nu dacă - Belarus va începe tranziția sa democratică pașnică, UE va fi acolo pentru a-l însoți', a mai spus șefa Comisiei.

'Până în prezent, ați ignorat în mod flagrant alegerea democratică a poporului belarus. Este timpul pentru schimbarea direcției', i-a transmis ea lui Lukașenko.

Planul european, compus din subvenții și împrumuturi, vizează să 'stimuleze relansarea economică a țării, să înceapă reforme structurale esențiale și să investească în infrastructuri'.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei a precizat că Ursula von der Leyen i-a scris liderei opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia, și altor personalități ale opoziției pentru a-și 'exprima respectul și admirația pentru curajul și forța poporului belarus'.

Propunerea intervine în contextul în care Uniunea Europeană a accentuat presiunea asupra puterii de la Minsk după deturnarea unui zbor Ryanair duminică și arestarea unui jurnalist disident aflat la bord.

Europenii au decis să interzică companiilor aeriene belaruse survolul teritoriului UE și au recomandat transportatorilor lor să evite spațiul aerian belarus.

UE lucrează și la extinderea sancțiunilor contra Belarusului, intenționând să lovească în sectoare-cheie ale economiei pentru a reduce resursele financiare ale regimului.

UE a înghețat deja conturile și a interzis acordarea de vize pentru Lukașenko și alți 87 de responsabili belaruși.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău