UE, pregătită să impună noi sancțiuni Moscovei, în caz de agresiune împotriva Ucrainei (Ursula von der Leyen)
-
07 Decembrie 2021 17:34
Uniunea Europeană este pregătită să adopte sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei în cazul unei noi agresiuni contra Ucrainei, a anunțat marți președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de AFP.
'UE va răspunde în mod adecvat la orice nouă agresiune, inclusiv încălcări ale dreptului internațional și orice alte altă acțiune răuvoitoare desfășurată împotriva noastră sau a vecinilor noștri, inclusiv Ucraina', a afirmat Ursula von der Leyen într-o declarație făcută prin videoconferință către ambasadorii țărilor UE, notează Agerpres.
'Acest răspuns va lua forma unei înăspriri și extinderi solide ale regimurilor de sancțiuni existente. Și pe deasupra suntem gata să luăm măsuri restrictive suplimentare', a adăugat șefa executivului european.
UE a adoptat sancțiuni economice împotriva Rusiei după anexarea Crimeii în 2014, iar Moscova a răspuns prin măsuri similare.
Rusia concentrează de mai multe săptămâni trupe și mijloace militare importante la frontiera cu Ucraina. Răspunsul european în cazul unei noi agresiuni rusești urmează să fie discutat de miniștrii de externe ai UE la întâlnirea lor din 13 decembrie, înainte de un summit la Bruxelles, în 15 decembrie, între liderii europeni și omologii lor din cinci dintre cele șase țări din Parteneriatul Estic: Ucraina, Georgia, R. Moldova, Armenia și Azerbaidjan. Belarus s-a retras din acest parteneriat.
Comisia Europeană lucrează la sancțiuni economice care urmează să fie propuse statelor membre ale blocului comunitar.
Printre altele, Ursula von der Leyen a denunțat în declarația sa tentativa flagrantă a Moscovei 'de a intimida guvernul reformator al Republicii Moldova prin manipularea aprovizionării cu gaze într-un moment când prețurile la energie sunt ridicate'.
'Trebuie să ne protejăm societățile și democrațiile de acest tip de joc de putere geopolitic cinic', a pledat șefa executivului european.
'Vom prezenta în curând un nou instrument pentru a-i descuraja pe alții să utilizeze astfel de tactici de coerciție împotriva noastră', a anunțat Ursula von der Leyen, insistând asupra necesității de a-i putea sancționa 'pe cei care exercită presiuni în mod nejustificat împotriva noastră'.
UE lucrează strâns în colaborare cu NATO, din care fac parte 21 din cele 27 de state membre ale blocului comunitar, a insistat ea.'Dar Europa poate și în mod clar trebuie să fie capabilă și dornică să facă mai mult ea însăși', a subliniat Ursula von der Leyen.
'Aceasta ne va ajuta să asigurăm stabilitatea în propria noastră regiune și nu numai, să ne pregătim mai bine pentru noile amenințări', a explicat oficialul UE.
Declarațiile președintei Comisiei Europene intervin înaintea întâlnirii dintre președinții SUA și Rusiei, Joe Biden, respectiv Vladimir Putin, în format de videoconferință, la care va fi abordată situația legată de Ucraina, o discuție cu mize mari în cursul căreia președintele american va încerca să-l descurajeze pe omologul său rus de la invadarea Ucrainei, în timp ce mii de soldați ruși sunt comasați în apropierea graniței ruso-ucrainene, notează Reuters.
În ajunul discuției directe cu Putin, a doua după reuniunea din iulie de la Geneva, Joe Biden și-a consultat luni aliații europeni cu privire la eventuale sancțiuni împotriva Rusiei, încercând să prezinte un front comun în sprijinul suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.
Președintele SUA a discutat cu șeful statului francez, Emmanuel Macron, cu cancelarul german Angela Merkel, cu șeful executivului italian Mario Draghi și premierul britanic Boris Johnson.
Într-un comunicat comun, cei cinci lideri au cerut Rusiei să detensioneze situația și să revină la diplomație, îndemnând Moscova să reia negocierile în "formatul Normandia".
Potrivit acestora, echipele lor vor rămâne în contact strâns, inclusiv cu aliații din NATO și partenerii europeni pentru o "abordare coordonată și cuprinzătoare", a declarat Casa Albă.
Un înalt reprezentant al administrației de la Washington a declarat, sub rezerva anonimatului, că președintele american îl va avertiza pe omologul său rus că riscă să-și expună țara unor sancțiuni economice semnificative în cazul declanșării unui război.