UE pregătește un răspuns coordonat după ce Gazprom a oprit livrările de gaze către Bulgaria și Polonia / Ursula von der Leyen: Șantajul Rusiei este nejustificat și inacceptabil

  • 27 Aprilie 2022 11:56
UE pregătește un răspuns coordonat după ce Gazprom a oprit livrările de gaze către Bulgaria și Polonia / Ursula von der Leyen: Șantajul Rusiei este nejustificat și inacceptabil

Uniunea Europeană pregătește un răspuns coordonat pentru în privința suspendării livrărilor de gaze rusești în unele țări europene, a declarat miercuri șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrie hotnews.ro.

Mesajul tranmis de von der Leyen:

„Anunțul făcut de Gazprom că oprește unilateral livrarea de gaze către clienții din Europa este încă o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de șantaj. Acest lucru este nejustificat și inacceptabil.

Și arată încă o dată că nu se poate avea încredere în Rusia ca furnizor de gaz. Suntem pregătiți pentru acest scenariu. Suntem în strânsă legătură cu toate statele membre.

Am depus eforturi pentru a asigura livrări alternative și cele mai bune niveluri de stocare posibile în întreaga UE. Statele membre au pus în aplicare planuri de urgență pentru un astfel de scenariu și am colaborat cu ele în coordonare și solidaritate.

Chiar acum are loc o reuniune a grupului de coordonare a gazelor. Suntem în curs de elaborare a răspunsului nostru coordonat la nivelul UE.

De asemenea, vom continua să lucrăm cu partenerii internaționali pentru a asigura fluxuri alternative. Și voi continua să lucrez cu liderii europeni și mondiali pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie în Europa.

Europenii pot avea încredere că suntem uniți și pe deplin solidari cu statele membre afectate în fața acestei noi provocări. Europenii pot conta pe sprijinul nostru deplin.”

Gigantul energetic rus a anunțat miercuri dimineață că a oprit complet livrările către Bulgaria și Polonia din cauza că aceste țări nu vor să plătească în ruble. Prețul gazelor naturale a crescut în Europa cu aproape un sfert după anunțul Gazprom.

Întreruperea livrărilor de gaze către Bulgaria din cauza cererilor de modificare a schemei de plată reprezintă o încălcare gravă a unui contract în vigoare și echivalează cu un șantaj, a declarat miercuri premierul bulgar Kiril Petkov.

Acesta a spus că Bulgaria reexaminează în prezent toate contractele cu Gazprom, inclusiv pentru tranzitul de gaze rusești către Serbia și Ungaria, deoarece "șantajul unilateral nu este acceptabil".

Petkov a discutat cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care l-a asigurat că blocul celor 27 de membri va avea un răspuns comun, a spus el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
34,4
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:4,63 m/s
Wed
26
Thu
24
Fri
18
Sat
24
Sun
28
Arhivă Radio Chișinău