UE pregătește un apel comun pentru convocarea rapidă de alegeri în Venezuela

  • 25 Ianuarie 2019 18:45
UE pregătește un apel comun pentru convocarea rapidă de alegeri în Venezuela

Uniunea Europeană pregătește o nouă 'declarație comună' în care îndeamnă la convocarea rapidă de alegeri în Venezuela, întrucât în absența unui nou scrutin mai multe state membre ale blocului comunitar pledează pentru recunoașterea opozantului Juan Guaido, șeful legislativului de la Caracas care s-a autoproclamat miercuri 'președinte interimar' al Venezuelei, pe fondul tensiunilor sociale și al protestelor în masă împotriva regimului condus de președintele Nicolas Maduro, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Dorim ca aceste alegeri să fie convocate imediat' și programate 'în viitorul apropiat', a explicat o sursă diplomatică, după o reuniune a reprezentanților celor 28 de state membre ale UE la Bruxelles. 'Vorbim de zile, și nu de săptămâni' pentru ca această convocare să fie efectivă, a adăugat această sursă.

'Există un sprijin puternic' pentru trimiterea de către Uniunea Europeană a 'unui nou semnal' președintelui Nicolas Maduro, a afirmat o altă sursă, explicând că serviciul diplomatic al UE este responsabil de pregătirea textului care va trebui să fie aprobat de către toate statele membre.

Mai multe țări, între care Germania, Franța, Marea Britanie, sprijină dorința Madridului de a lua în considerare recunoașterea tânărului președinte al parlamentului venezuelean Juan Gaido ca 'președinte interimar' al Venezuelei, dacă guvernul de la Caracas nu răspunde favorabil cererii de noi alegeri, au declarat aceleași surse diplomatice.

Dar unele state membre, precum Grecia, sunt reticente în privința formulării unui astfel de ultimatum.

Într-o declarație a șefei diplomației europene Federica Mogherini, făcută în numele Celor 28, UE a făcut cunoscut miercuri că sprijină 'pe deplin Adunarea Națională' (parlamentul venezuelean), 'instituție aleasă în mod democratic', cerând 'deschiderea imediată a unui proces politic care să conducă la alegeri libere și credibile, în conformitate cu ordinea constituțională'.

Mai multe țări doresc acum să se meargă mai departe de acest text prudent, pentru a accentua presiunea asupra lui Nicolas Maduro în vederea organizării de noi alegeri.

'Dacă se va dovedi că (Nicolas Maduro) nu dorește să convoace sau să acorde suficiente garanții, va trebui să mandatăm o altă persoană care să o facă și pe care să o recunoaștem', a avertizat vineri șeful diplomației spaniole Josep Borrell, făcând aluzie la Juan Guaido.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,4
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:2,06 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău