UE permite accesul cetățenilor extracomunitari inoculați cu vaccinuri aprobate de OMS

  • 22 Februarie 2022 16:07
UE permite accesul cetățenilor extracomunitari inoculați cu vaccinuri aprobate de OMS

Țările membre ale Uniunii Europene au convenit marți să își deschidă frontierele pentru călătorii din afara Uniunii care sunt vaccinați cu unul din serurile autorizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), transmite Reuters. Vor putea intra în UE și cei injectați cu vaccinurile produse în India și China.

UE a autorizat până acum doar vaccinurile AstraZeneca de producție europeană, Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson și Novavax, scrie Agerpres.

OMS a aprobat însă și vaccinurile produse de companiile chineze Sinopharm și Sinovac și cele indiene Serum Institute (producător de vaccin AstraZeneca) și Bharat Biotech.

Până acum, UE nu permitea accesul cetățenilor altor țări decât din motive foarte importante și dacă aceștia erau vaccinați cu unul din vaccinurile autorizate de Uniune.

Recomandarea adoptată marți de guvernele europene, aplicabilă de la 1 martie, este ca statele membre "să renunțe la restricția temporară privind călătoriile neesențiale în UE pentru persoanele vaccinate cu un vaccin aprobat de UE sau de OMS".

Sunt considerate vaccinate persoanele care au primit ultima doză pentru vaccinarea inițială cu cel puțin 14 zile înainte și cel mult 270 de zile înainte de sosire sau o doză de rapel. Restricțiile vor fi eliminate și pentru cei care s-au vindecat de COVID-19 cu maximum 180 de zile înainte de intrarea în UE.

Celor vaccinați cu seruri aprobate de OMS li se va putea solicita și dovada efectuării unui test PCR cu rezultat negativ pentru coronavirus cu maximum 72 de ore înainte de plecare și li se vor putea aplica măsuri suplimentare, cum ar fi carantina sau izolarea. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
33,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Wed
26
Thu
23
Fri
21
Sat
23
Sun
24
Arhivă Radio Chișinău