UE numește un diplomat ceh apropiat de NATO în fruntea Agenției Europene de Apărare

  • 06 Martie 2020 20:00
UE numește un diplomat ceh apropiat de NATO în fruntea Agenției Europene de Apărare

Un diplomat ceh a fost desemnat vineri în fruntea Agenției de Europene de Apărare (EDA), organism însărcinat cu dezvoltarea capacităților militare ale UE, a anunțat agenția într-un comunicat, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Jiri Sedivy, în vârstă de 56 de ani, a activat o lungă perioadă în cadrul NATO, fiind asistent al secretarului general pentru politica de apărare între 2007 și 2010 și apoi reprezentant permanent al Republicii Cehe între 2012 și 2019.

De asemenea, Jiri Sedivy a mai fost ministru al apărării și secretar de stat pentru afaceri europene.

El îi urmează în funcție spaniolului Jorge Domecq și își va prelua funcția de director general în aprilie, precizează comunicatul.

EDA a fost creată în 2004 pentru a ajuta statele membre să-și adapteze mijloacele militare la noile amenințări. Singura țară care nu este implicată este Danemarca, stat care a refuzat în 1992 să participe la politica de apărare.

Agenția este prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă Josep Borrell, asistat de un director general.

EDA va fi interfața noii Direcții Generale pentru Apărare create în cadrul Comisiei Europene.

Agenția cu sediul la Bruxelles are menirea de a ajuta statele membre să-și amelioreze capacitățile de apărare și să obțină finanțări de la noul Fond european pentru apărare, gestionat de Comisia Europeană și care va avea o alocare stabilită prin acordul asupra bugetului multianual al UE.

Proiectele europene de apărare și crearea Fondului european pentru apărare sunt criticate de SUA și NATO. Washingtonul denunță condițiile de eligibilitate pentru finanțările de la Fondul european pentru apărare și îi acuză pe europeni că vor să excludă firmele americane. Același reproș este adresat de aliații din cadrul NATO care nu sunt membri UE.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău