UE nu va mai acorda Marii Britanii amânări pe termen scurt a Brexitului, dacă acordul de retragere nu va fi votat până pe 12 aprilie

  • 03 Aprilie 2019 20:13
UE nu va mai acorda Marii Britanii amânări pe termen scurt a Brexitului, dacă acordul de retragere nu va fi votat până pe 12 aprilie

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că Marea Britanie nu va mai obține noi amânări pe termen scurt ale Brexitului dacă parlamentul divizat de la Londra nu ratifică acordul de ieșire până pe 12 aprilie cel târziu, relatează Reuters, transmite Agerpres.

"Data de 12 aprilie este ultimul termen pentru aprobarea Acordului de retragere de către Camera Comunelor. Dacă nu va proceda astfel până atunci, nicio altă amânare pe termen scurt nu va fi posibilă", a spus Juncker în Parlamentul European.

"Un scenariu 'no-deal' la miezul nopții, pe 12 aprilie, este acum un scenariu foarte probabil. Nu este un rezultat pe care să-l vreau. Dar este un rezultat pentru care m-am asigurat că UE este pregătită", a mai spus președintele CE.

Marea Britanie ar urma să obțină o amânare a termenului limită până la 22 mai dacă parlamentarii britanici aprobă acordul de retragere în următoarele zile, a afirmat Jean-Claude Juncker.

Premierul conservator Theresa May se întâlnește în această după-amiază cu liderul opoziției laburiste Jeremy Corbyn, în încercarea de găsi un compromis privind acordul de retragere din UE, respins deja de trei ori de Camera Comunelor, care a respins de două ori și o serie de opțiuni alternative ce sugerau o formă de Brexit care să mențină relații cât mai apropiate cu UE (precum modelul norvegian), organizarea unui referendum privind orice acord de retragere din UE sau anularea Brexitului.

Camera Comunelor nu a reușit să ofere un vot majoritar pentru acordul convenit de Theresa May cu Bruxelles-ul întrucât deputații pro-europeni consideră că acesta va menține legături prea slabe cu UE, în timp ce deputații susținători ai Brexitului au considerat că, dimpotrivă, Regatul Unit ar rămâne captiv în uniunea vamală europeană din cauza clauzei de ''backstop'' pentru frontiera nord-irlandeză, clauză pe care liderii europeni au refuzat să o renegocieze.

Un summit european extraordinar pe tema Brexitului a fost convocat pentru 10 aprilie.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău