UE nu îl mai recunoaște pe Juan Guaido ca președinte interimar al Venezuelei

  • 25 Ianuarie 15:42
UE nu îl mai recunoaște pe Juan Guaido ca președinte interimar al Venezuelei

Uniunea Europeană nu îl mai consideră pe Juan Guaido președinte interimar al Venezuelei, ci doar un ''interlocutor privilegiat'', au comunicat luni statele membre, potrivit Reuters, preluat de Agerpres.

Guaido nu mai poate fi recunoscut legal după ce a pierdut funcția de președinte al parlamentului de la Caracas, în urma alegerilor din decembrie anul trecut, chiar dacă UE nu recunoaște validitatea scrutinului, au arătat statele europene în 6 ianuarie.

După realegerea controversată a președintelui venezuelean Nicolas Maduro, în 2018, Guaido, ca șef al parlamentului, s-a autoproclamat președinte interimar și a fost recunoscut ca atare de multe țări; SUA și Regatul Unit îl consideră în continuare lider legitim al Venezuelei.

Statutul de președinte interimar îi permitea lui Guaido accesul la fondurile confiscate de guvernele occidentale de la regimul Maduro, precum și contacte cu oficiali la cel mai înalt nivel, și îi asigura sprijin intern și internațional pentru mișcarea pro-democrație pe care o conduce.

Cele 27 de state din UE au arătat într-o declarație comună că Guaido face parte din opoziția democratică, deși Parlamentul European a adoptat săptămâna trecută o rezoluție prin care cerea guvernelor respective să îl recunoască în continuare ca șef de stat.

"UE reiterează apelul la (...) libertatea și siguranța tuturor opozanților politici, cu precădere a reprezentanților partidelor de opoziție alese în Adunarea Națională în 2015, și în special a lui Juan Guaido. UE îi consideră actori importanți și interlocutori privilegiați ", arată declarația adoptată după o reuniune la Bruxelles a miniștrilor de externe europeni, care fac totodată apel la opoziția venezueleană să se unească împotriva rolului controversat al lui Maduro.

Adunarea Națională a Venezuelei aleasă în 2015 era dominată de opoziție; cea actuală este controlată de aliații lui Maduro, după ce opoziția a făcut apel la venezueleni să boicoteze alegerile.

Guaido a mulțumit săptămâna trecută Parlamentului European pentru recunoașterea ca președinte al Adunării Naționale. Membrii acesteia se consideră reprezentanții legitimi ai poporului și susțin că alegerile din 2020 au fost fraudate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:60 %
Vint:6,17 m/s
Tue
19
Wed
20
Thu
19
Fri
21
Sat
20

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău