UE nu dorește să încheie ''cu orice preț'' un acord cu Londra, anunță Charles Michel după summitul european

  • 19 Iunie 2020 19:53
UE nu dorește să încheie ''cu orice preț'' un acord cu Londra, anunță Charles Michel după summitul european

Uniunea Europeană dorește să încheie un acord cu Regatul Unit privind relația lor post-Brexit, dar nu cu orice preț, a transmis vineri președintele Consiliului European, Charles Michel, după summitul liderilor europeni, în timp ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit despre divergențe majore între Bruxelles și Londra la negocierile aflate în desfășurare, potrivit agențiilor Reuters și EFE, preluat de Agerpres.

''Am subliniat împreună voința noastră de a face toate eforturile posibile pentru a ajunge la un acord. Pentru aceasta trebuie să depășim divergențe majore care rămân de soluționat'', a declarat Von der Leyen la o teleconferință de presă după summitul european condus de președintele Consiliului European, Charles Michel.

Acesta din urmă a spus că UE dorește un acord cu Regatul Unit, ''dar nu cu orice preț''. ''Trebuie să intensificăm negocierile'', a insistat Charles Michel la aceeași teleconferință de presă, amintind că premierul britanic Boris Johnson a respins prelungirea perioadei de tranziție post-Brexit care se încheie pe 31 decembrie.

În acest timp, cancelarul german Angela Merkel a atras atenția că un acord cu Regatul Unit trebuie finalizat cel puțin până în toamnă, pentru a lăsa o marjă de timp în vederea ratificării lui.

Potrivit unui oficial francez, liderii europeni au convenit la summitul de vineri ca Bruxellesul să-și mențină la tratativele cu Londra solicitările privind continuarea aplicării de către Regatul Unit a unora dintre regulile UE în domenii precum concurența, mediul sau fiscalitatea - așa-numitul ''level playing field'' care să asigure o competiție egală - și menținerea ca și până acum a accesului pescarilor europeni în apele britanice, aceste două capitole fiind principalele subiecte divergente între cele două părți. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău