UE, Marea Britanie și SUA, apel comun cu alte 17 state, pentru garantarea drepturilor femeilor de către viitorul guvern din Afganistan

  • 18 August 2021 20:04
UE, Marea Britanie și SUA, apel comun cu alte 17 state, pentru garantarea drepturilor femeilor de către viitorul guvern din Afganistan

Uniunea Europeană a făcut apel, într-o declarație comună semnată de alte 19 state, printre care Canada, Marea Britanie și SUA, la garantarea drepturilor femeilor și fetelor afgane de către viitorul guvern de la Kabul, scrie caleaeuropeana.ro.

Această declarație a fost co-semnată miercuri, 18 august, de Albania, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Uniunea Europeană, Honduras, Guatemala, Macedonia de Nord, Noua Zeelandă, Norvegia, Paraguay, Senegal, Elveția, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii.

„Suntem profund îngrijorați cu privire la femeile și fetele afgane, la drepturile lor la educație, la muncă și la libertatea de mișcare. Facem apel la cei aflați în poziții de putere și autoritate în Afganistan să garanteze protecția acestora. Femeile și fetele afgane, la fel ca tot poporul afgan, merită să trăiască în siguranță, securitate și demnitate. Orice formă de discriminare și abuz ar trebui să fie prevenită. Noi, cei din comunitatea internațională, suntem pregătiți să le acordăm ajutor umanitar și sprijin, pentru a ne asigura că vocile lor pot fi auzite. Vom monitoriza îndeaproape modul în care orice viitor guvern asigură drepturile și libertățile care au devenit parte integrantă din viața femeilor și fetelor din Afganistan în ultimii douăzeci de ani”, se arată în declarația internațională. 

Situația din Afganistan a căpătat proporțiile unei crize umanitare după ce retragerea trupelor americane și ale NATO din această țară a culminat cu revenirea talibanilor la putere, prăbușirea instituțională a Afganistanului și colapsul țării în care prezența militară occidentală data de două decenii, ca urmare a atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001.

Totuși, talibanii insistă că s-au schimbat și că nu vor mai impune aceleași restricții draconice ca atunci când au condus ultima dată Afganistanul, eliminând practic toate drepturile femeilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău