UE: Liderii europeni omagiază spiritul de compromis al Angelei Merkel

  • 22 Octombrie 2021 15:07
UE: Liderii europeni omagiază spiritul de compromis al Angelei Merkel

Liderii europeni au elogiat vineri spiritul de compromis al cancelarului german Angela Merkel, cu ocazia summitului Consiliului European de la Bruxelles, care ar trebui să fie ultimul la care Angela Merkel participă după 16 ani la putere, potrivit AFP și DPA, citate de Agerpres.

'E vorba de cineva care timp de 16 ani a marcat într-adevăr Europa și ne-a ajutat pe noi toți, Cei 27, să luăm decizii bune cu multă umanitate în momente dificile', a declarat premierul belgian Alexander de Croo.

Plecarea Angelei Merkel 'va lăsa un gol imens, căci este cineva care a fost atât de mult timp în funcție și care a avut o influență atât de mare asupra dezvoltării Uniunii Europene', a adăugat omologul său austriac Alexander Schallenberg.

'Ea este o artizană a păcii în cadrul UE și este, fără îndoială, o mare europeană', a mai spus el.

Cancelarul este un 'mare om politic și a fost un factor de stabilizare crucial în situații extrem de complicate', a completat președintele lituanian Gitanas Nauseda, exprimându-și 'respectul său enorm' față de Angela Merkel.

'A fost o astfel de mașină de compromis că atunci când lucrurile nu avansau o aveam totuși pe Angela (...) Ea găsea de obicei ceva care să ne unească și să ne permită să mergem mai departe', a observat prim-ministrul luxemburghez Xavier Bettel. 'Îmi va lipsi. Europei îi va lipsi!', a mai spus el.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fost ministru al apărării într-un guvern condus de Angela Merkel, subliniase recent măsura în care spiritul analitic al acestui doctor în chimie fusese crucial în deblocarea negocierilor europene uneori interminabile.

În ultimele luni, liderii UE și-au înmulțit omagiile și elogiile la adresa celei care a condus Germania din 2005, aproape la fel de mult timp precum cancelarul Reunificării, Helmut Kohl (1982-1998).

Aflată la conducerea primei puteri economice de pe continent, Angela Merkel a fost extrem de criticată pentru atitudinea Berlinului în timpul crizei zonei euro ca urmare a colapsului financiar global din 2008-2009, dar a fost apoi pe larg salutată pentru răspunsul său la criza provocată de afluxul de migranți în 2015 și, în cele din urmă, pentru ralierea sa la emiterea de datorie comună de către Cei 27 pentru a finanța ajutorul acordat statelor afectate de criza provocată de pandemia de COVID-19.

Cancelarul creștin-democrat (CDU) a demonstrat talente de administrator pragmatic, care i-au permis să realizeze compromisuri necesare pentru a păstra unitatea UE.

Germania ar urma să aibă un nou cancelar înainte de Crăciun. Social-democrații, ecologiștii și liberalii au dezvăluit joi calendarul negocierilor lor care vizează instalarea lui Olaf Scholz (SPD) la conducerea țării la începutul lunii decembrie.

Retragerea Angelei Merkel, în vârstă de 67 de ani, suscită teamă de apariția unui vid în interiorul UE, confruntată cu proiecte decisive pentru supraviețuirea sa: reconstrucția economică post-COVID, schimbările climatice sau afirmarea rolului său geopolitic în fața SUA și a Chinei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău