UE lansează misiunea de pregătire a militarilor ucraineni în Polonia și Germania. Aceasta va fi operațională în câteva săptămâni

  • 14 Noiembrie 2022 12:18
UE lansează misiunea de pregătire a militarilor ucraineni în Polonia și Germania. Aceasta va fi operațională în câteva săptămâni

UE lansează misiunea de pregătire a militarilor ucraineni (EUMAM) în Polonia și Germania, urmând ca aceasta să devină operațională în câteva săptămâni, a anunțat șeful diplomației europene, Josep Borrell, înaintea reuniunii miniștrilor de externe din statele membre.

„Astăzi, o decizie importantă este lansarea Misiunii de instruire [asistență militară] pentru armata ucraineană (EUMAM). După cum știți, am discutat despre acest lucru și am luat o decizie în timp record. Misiunea va fi lansată și va fi operațională în câteva săptămâni. Se va desfășura în Polonia [și Germania] și există o mulțime de țări care doresc să participe la această misiune de instruire, care va antrena aproximativ 15.000 de soldați ucraineni”, a declarat Josep Borrell reporterilor, scrie Calea Europeană.

Acesta a menționat și câștigurile teritoriale ale armatei ucrainene în fața trupelor de ocupație ruse.

„Veștile din războiul ucrainean sunt foarte bune pentru ucraineni. În afară de recucerirea [orașului] Herson, armata rusă se retrage. Este o veste foarte bună. Se pare că strategia de sprijinire militară a Ucrainei a fost cea bună”, a precizat Înaltul Reprezentant al UE.

În acest context, Josep Borrell a subliniat că „trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina cu capacitățile noastre militare, să punem presiune asupra Rusiei și să ajungem la restul lumii pentru a face față consecințelor acestui război”.

De aceea, miniștrii de externe din statele membre vor discuta despre valoarea sprijinului militar al UE, „care este mai mare decât se aude”. „Cred că este foarte important să punem pe masă cifrele corecte. Voi vorbi despre acest lucru după Consiliu, pentru că, cu siguranță, sprijinul militar al Uniunii Europene plus cel al statelor membre este foarte important”, a mai adăugat Borrell.

Scopul misiunii de pregătire, care va fi condusă de un general polonez, este de a contribui la consolidarea capacității militare a forțelor armate ucrainene de a desfășura în mod eficient operațiuni militare, pentru a permite Ucrainei să își apere integritatea teritorială în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, să își exercite în mod eficient suveranitatea și să își protejeze civilii.

EUMAM Ucraina va funcționa pe teritoriul statelor membre ale UE și va avea sediul operațional în cadrul SEAE la Bruxelles, pentru a asigura coordonarea generală la nivel strategic. Comandantul misiunii va fi viceamiralul Hervé Bléjean, director al Capacității de planificare și conducere militară (MPCC) din cadrul SEAE.

Mandatul misiunii a dura inițial doi ani, iar valoarea de referință financiară pentru costurile comune pentru această perioadă va fi de aproximativ 100 de milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău