UE își va consolida securitatea energetică după incidentele de la gazoductele Nord Stream

  • 28 Septembrie 2022 11:02
UE își va consolida securitatea energetică după incidentele de la gazoductele Nord Stream

Uniunea Europeană crede că un sabotaj este probabil cauza scurgerilor recente din gazoductele Nord Stream 1 și 2 și va intensifica măsurile de protecție a infrastructurii sale energetice în urma acestor incidente, a anunțat miercuri șeful diplomației europene Josep Borrell, potrivit Reuters, AFP și DPA.

''Uniunea Europeană este îngrijorată profund de avariile de la gazoductele Nord Stream 1 și 2 care au avut ca rezultat scurgeri în apele internaționale ale Mării Baltice. Aceste incidente nu sunt o coincidență și ne afectează pe toți'', a afirmat înaltul demnitar european într-o declarație.

El a adăugat că toate informațiile disponibile indică faptul că acele scurgeri de gaz sunt rezultatul unui act deliberat.

''Vom sprijini orice investigație menită să ducă la o clarificare deplină asupra a ceea ce s-a întâmplat și de ce și vom lua măsuri suplimentare pentru a ne crește rezistența în securitatea energetică. Orice perturbare deliberată a infrastructurilor energetice europene este total inacceptabilă și va face obiectul unui răspuns viguros și unit'', a accentuat Borrell.

Trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 și 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei și Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm.

Seismologii din Danemarca și Suedia înregistraseră luni explozii puternice în zona respectivă, transmite Agerpres.

Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancțiunilor europene impuse Rusiei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei. Deși scoase din funcțiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău