UE își extinde sprijinul bugetar pentru Moldova cu încă 75 de milioane de euro

  • 20 Iulie 2022 15:49
UE își extinde sprijinul bugetar pentru Moldova cu încă 75 de milioane de euro

Uniunea Europeană a majorat suportul bugetar oferit Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de către Oliver Varhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere. Sprijinul de 60 de milioane de euro, oferiți în luna decembrie a anului 2021 pentru gestionarea crizei energetice, este suplinit cu alți 75 de milioane de euro. Banii sunt oferiți pentru depășirea provocărilor generate de agresiunea militară a Rusiei în Ucraina, notează IPN.

Suportul oferit de Uniunea Europeană și statele membre Republicii Moldova vine să completeze asistență macro-financiară în valoare de 150 de milioane de euro, suportul de urgență pentru gestionarea fluxului de refugiați de peste 43 de milioane de euro și cei 31 de milioane de euro oferiți sub formă de bunuri de primă necesitate, medicamente, generatoare, destinate refugiaților din Ucraina.

„UE este alături de Republica Moldova în aceste vremuri dificile. Continuăm să oferim sprijin pentru a ajuta țara să facă față impactului sever al războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Solidaritatea europeană cu Republica Moldova este neclintită”, a spus comisarul european.

Pe lângă gestionarea crizei, UE continuă să sprijine reziliența pe termen lung a Republicii Moldova, în special prin Planul de investiții al Parteneriatului Estic, care presupune oferirea a 3,4 miliarde euro pentru investiții publice și private în mai multe domenii-cheie: sprijin pentru IMM-uri, facilitarea comerțului, eficiență energetică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău