UE, gata „să coopereze'' cu guvernul de extremă dreapta al Georgiei Meloni

  • 22 Octombrie 2022 14:24
UE, gata „să coopereze'' cu guvernul de extremă dreapta al Georgiei Meloni

Uniunea Europeană, foarte circumspectă inițial față de venirea la putere a extremei drepte în Italia, s-a declarat gata "să coopereze" cu guvernul eurosceptic al Giorgiei Meloni, care a depus jurământul sâmbătă și urmează să-și înceapă mandatul duminică, relatează AFP.

"Felicitări Georgiei Meloni pentru nominalizarea sa ca prim-ministru, prima femeie care obține acest post", a postat pe Twitter președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. "Contez pe o cooperare constructivă cu noul guvern, în fața provocărilor pe care trebuie să le înfruntăm împreună", a adăugat ea.

"Să lucrăm împreună pentru binele Italiei și al UE", a scris la rândul său președintele Consiliului European, Charles Michel. "Europa are nevoie de Italia. Împreună, vom depăși toate dificultățile", a întărit președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, într-o postare pe Twitter în italiană.

Această reacție a principalelor trei instituții europene contrastează cu tăcerea marilor capitale europene Berlin, Paris și Madrid.

Premierul conservator ungar Viktor Orban, unul dintre liderii foarte prost văzuți la Bruxelles, a fost unul dintre singurii lideri europeni care a felicitat-o pe Giorgia Meloni, salutând "o mare zi pentru dreapta europeană".

Extrema dreaptă europeană sărbătorește și ea. "Peste tot în Europa, patrioții ajung la putere și, cu ei, această Europă a națiunilor pe care ne-o dorim", și-a exprimat satisfacția în Franța Marine Le Pen.

La Palatul Quirinale, Giorgia Meloni și cei 24 de miniștri ai săi - între care șase femei - au "jurat să respecte Constituția și legile" în fața președintelui Sergio Mattarella.

"Iată echipa guvernamentală care, cu mândrie și simțul responsabilităților, va fi în slujba Italiei. Acum, la muncă", a postat Meloni pe Twitter, lângă o fotografie oficială a guvernului. De asemenea au fost prezenți la ceremonia apropiații Giorgiei Meloni, respectiv partenerul său de 41 de ani, jurnalistul Andrea Giambruno, și fiica lor de șase ani, Ginevra.

Lista de miniștri aleși de Giorgia Meloni, care a obținut cu partidul său post-fascist Fratelli d'Italia o victorie istorică în alegerile legislative de la 25 septembrie cu 26% din voturi, reflectă dorința se de a-i liniști pe partenerii Romei, îngrijorați de sosirea la putere în Italia a unei șefe de guvern de extremă dreapta, transmite Agerpre.

Nominalizarea de la Afaceri Externe, cu titlu de vicepremier, a fostului președinte al Parlamentului European Antonio Tajani a fost imediat salutată vineri de președintele Partidului Popular European, Manfred Weber, drept "o garanție pentru o Italie pro-europeană și atlantistă".

Altă garanție pentru Bruxelles este Giancarlo Giorgetti, un reprezentant din aripa moderată a Ligii, deja ministru în guvernul la final de mandat al lui Mario Draghi, care a primit portofoliul crucial al economiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:1,03 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
19
Thu
18
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău