UE face apel la toate părțile din Kazahstan să evite escaladarea și violențele

  • 05 Ianuarie 2022 19:10
UE face apel la toate părțile din Kazahstan să evite escaladarea și violențele

UE face apel la toate părțile din Kazahstan să evite escaladarea și violențele, se afirmă în declarația publicată de purtătorul de cuvânt al Serviciul European de Acțiune Externă al UE.

"Facem apel la toate părțile implicate să dea dovadă de responsabilitate și să se abțină de la acțiuni care ar putea duce la o escaladare a violențelor" - se afirmă în document. În plus, UE solicită respectarea dreptului la proteste pașnice în Kazahstan, dar demonstranții nu ar trebui să recurgă la violență, se precizează în declarația purtătorului de cuvânt al Serviciului European de Acțiune Externă.

"Recunoscând dreptul la demonstrații pașnice, Uniunea Europeană se așteaptă ca acestea să aibă loc fără violențe și fără incitare la violență. UE solicită, de asemenea, autorităților să respecte dreptul fundamental la proteste pașnice și, totodată, îndeamnă la proporționalitate în utilizarea forței pentru apărarea securității și la respectarea angajamentelor internaționale" - se arată în document.

UE speră, de asemenea, că autoritățile kazahe vor respecta libertatea presei și accesul la informații, inclusiv la Internet, se afirmă în declarația reprezentantului Uniunii Europene. "Kazahstanul este un partener important al Uniunii Europene. Sperăm în respectarea de către Kazahstan a angajamentelor sale, inclusiv în privința libertății presei și a accesului la informații pe Internet și offline" - se menționează în document.

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:6,17 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău