UE face apel la alte state să nu urmeze decizia ilegală a Rusiei de a recunoaște independența republicilor separatiste din estul Ucrainei

  • 22 Februarie 2022 16:35
UE face apel la alte state să nu urmeze decizia ilegală a Rusiei de a recunoaște independența republicilor separatiste din estul Ucrainei

UE face apel la alte state să nu urmeze decizia ilegală a Rusiei de a recunoaște independența republicilor separatiste din estul Ucrainei, potrivit unei declarații emise marți de Înaltul Reprezentant Josep Borrell. Totodată, acesta solicită Rusiei să revină asupra deciziei sale, să reia dialogul în cadrul formatului Normandia și să-și îndeplinească obligațiile asumate în cadrul Acordurilor de la Minsk, în conformitate cu Rezoluția 2202 a Consiliului de Securitate al ONU.

„În calitate de semnatar al acordurilor de la Minsk, Rusia are o responsabilitate clară și directă de a depune eforturi pentru a găsi o soluționare pașnică a conflictului, în conformitate cu aceste principii. Prin decizia de a recunoaște regiunea neguvernată din estul Ucrainei ca “stat independent”, Rusia încalcă în mod clar acordurile de la Minsk, care prevăd revenirea completă a acestor zone sub controlul guvernului ucrainean. Prin urmare, Rusia își încalcă angajamentul de a lucra în cadrul formatului Normandia și al Grupului Trilateral de Contact pentru a găsi o soluționare pașnică a acestui conflict, angajament pe care l-a repetat în numeroase ocazii, inclusiv foarte recent. De asemenea, aceasta încalcă Rezoluția 2202 a Consiliului de Securitate al ONU, care prevede punerea în aplicare integrală a acordurilor de la Minsk. Îndemnăm Rusia, în calitate de parte a conflictului, să revină asupra recunoașterii, să își respecte angajamentele, să se conformeze dreptului internațional și să revină la discuțiile din cadrul formatului Normandia și al Grupului Trilateral de Contact. Facem apel la alte state să nu urmeze decizia ilegală a Rusiei de a recunoaște această independență proclamată”, a declarat Înaltul Reprezentant Josep Borrell, potrivit CaleaEuropeana.ro.

Luni seară, președintele rus Vladimir Putin a semnat decretul prin care Federația Rusă recunoaște independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, invocând că Ucraina este parte a istoriei Rusiei. Decretul a fost urmat de un ordin prin care Putin a decis trimiterea de trupe rusești de menținere a păcii în regiunile din estul Ucrainei cărora Moscova le-a recunoscut independența, încălcând astfel acordurile de la Minsk din 2015 dintre Franța, Germania, Rusia și Ucraina, când Kievul a fost nevoit să accepte statut special pentru provinciile separatiste.

Ca urmare, Uniunea Europeană a condamnat în termenii cei mai fermi decizia președintelui rus de a continua recunoașterea zonelor neguvernamentale controlate din regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina ca entități independente și a anunțat că „va reacționa prin sancțiuni împotriva celor implicați în acest act ilegal”.

„Acest act ilegal subminează și mai mult suveranitatea și independența Ucrainei și reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional și a acordurilor internaționale, inclusiv a Cartei ONU, a Actului Final de la Helsinki, a Cartei de la Paris și a Memorandumului de la Budapesta”, a subliniat șeful diplomației europene. 

Anterior acestei declarații, Înaltul Reprezentant al UE a apreciat că trimiterea de trupe rusești pentru menținea păcii în cele două regiuni separatiste pro-ruse din Ucraina „nu este o invazie în toată regula”.

„Ei bine, trupele rusești au intrat în Donbas. Noi considerăm că Donbasul face parte din Ucraina. Deci, cu siguranță, dacă trupele rusești au intrat în Donbas în Ucraina, nu aș spune că este o invazie în toată regula, dar se află pe teritoriul ucrainean”, a răspuns șeful diplomației europene, la întrebarea unui jurnalist privind evaluarea situației și începutul unei eventuale invazii.

Josep Borrell a mai precizat că UE „va răspunde de urgență” la aceste ultime încălcări prin măsuri restrictive suplimentare, inclusiv în ceea ce privește toate relațiile economice cu zonele care nu se află sub control guvernamental, precum și prin decizii împotriva persoanelor și entităților responsabile de subminarea integrității teritoriale a Ucrainei, în coordonare cu partenerii UE.

Nu în ultimul rând, Borrell a transmis avertismentul UE pentru Rusia de a nu se folosi de pactele recent semnate cu „republicile” autoproclamate ca pretext pentru a lua noi măsuri militare împotriva Ucrainei. „UE este pregătită să adopte rapid sancțiuni politice și economice de mai mare anvergură”, a precizat liderul european.

Consiliul Federației (Senatul) Rusiei a ratificat, marți, în unanimitate, tratatele de prietenie, cooperare și asistență reciprocă cu republicile separatiste proruse Donețk și Lugansk din estul Ucrainei.

Mai devreme, marți, „parlamentele” autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk, din estul Ucrainei, au votat tot în unanimitate în favoarea ratificării tratatelor de prietenie și cooperare cu Rusia, semnate de ”liderii” lor luni cu șeful statului rus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău