UE examinează aplicarea de noi sancțiuni împotriva Belarus, din cauza creșterii fluxului de migranți în Lituania

  • 31 Iulie 2021 10:27
UE examinează aplicarea de noi sancțiuni împotriva Belarus, din cauza creșterii fluxului de migranți în Lituania

Uniunea Europeană va lua în considerare posibilitatea impunerii de noi sancțiuni împotriva acelor persoane din Belarus, care se presupune că sunt responsabile de criza imigranților din Lituania, scrie Rador.

„UE și statele sale membre vor reacționa la creșterea continuă a cazurilor de trecere ilegală a frontierei UE, pe la punctele de frontieră din Belarus, pentru a asigura integritatea frontierei noastre externe", a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

UE va lua în considerare posibilitatea introducerii unor măsuri restrictive împotriva călăuzelor și traficanților de migranți, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți, urmând ca să fie dispuse măsurile ce se impun în astfel de cazuri. De asemenea, UE va lua în considerare măsuri și împotriva altor persoane care sunt implicate în traficul ilegal de persoane.

La Vilnius a avut loc o acțiune de protest împotriva plasării imigranților în tabere în orașul Devaniškės, situat la granița dintre Lituania și Belarus. Ministrul lituanian de externe a solicitat recent UE aplicarea de noi sancțiuni împotriva Belarus, din cauza migranților ilegali. Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian de externe, a abordat acest subiect, problema afluxului de migranți ilegali proveniți din Belarus, în cadrul Consiliului miniștrilor de externe ai Uniunii Europene, de la Bruxelles, și a propus să se examineze aplicarea celui de-al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Belarus, pe fondul fluxului mare de migranți.

„Aceasta este o provocare fără precedent pentru țara mea, dar Europa s-a confruntat deja cu o astfel de situație, când migranții sunt folosiți ca armă politică", a spus ministrul. Potrivit lui Gabrielius Landsbergis, Finlanda, Grecia și Spania s-au confruntat anterior cu o astfel de problemă.

„Voi solicita omologilor mei să se elaboreze o strategie comună pentru a răspunde unor astfel de amenințări politice și hibride. Avem nevoie, în primul rând, de o strategie de readmisie... În plus, ar trebui să acționăm extrem de decisiv împotriva regimurilor care recurg la astfel de acțiuni. Ar trebui să ne gândim la sancțiuni atunci când astfel de atacuri hibride sunt îndreptate împotriva țărilor UE. Prin urmare, miniștrii UE ar urma să discute despre cel de-al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Belarus", a declarat șeful diplomației lituaniene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău