UE este pregătită să exporte aproape integral produsele agricole ucrainene prin coridoarele terestre de solidaritate, a anunțat comisarul pentru agricultură

  • 26 Iulie 2023 12:56
UE este pregătită să exporte aproape integral produsele agricole ucrainene prin coridoarele terestre de solidaritate, a anunțat comisarul pentru agricultură

Uniunea Europeană este pregătită să exporte aproape integral produsele agricole ucrainene prin ”coridoarele de solidaritate”, în urma retragerii Rusiei din inițiativa care permitea transportul acestor produse printr-un coridor naval sigur prin Marea Neagră, a explicat marți comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Acesta a explicat că o decizie cu privire la prelungirea sau nu a restricțiilor asupra importurilor de produse agricole în cinci țări membre, printre care și România, nu va fi luată mai devreme de luna septembrie, când expiră termenul acestor măsuri, anunță Reuters și EFE, citate de Agerpres.

Acum ”suntem pregătiți să exportăm aproape totul” prin coridoarele de solidaritate create în statele UE vecine cu Ucraina, a spus comisarul Janusz Wojciechowski, vorbind la o conferință de presă prilejuită de reuniunea miniștrilor de resort care se desfășoară la Bruxelles. ”Este vorba despre circa patru milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase, și am atins acest volum în noiembrie anul trecut”, a adăugat oficialul european.

Acesta a completat că executivul european are în evaluare mai multe inițiative înaintate de țările membre în vederea unui plan comun pentru acoperirea costurilor de transport pentru produsele ucrainene exportate pe calea ferată.

Lituania a propus Uniunii Europene să țină cont mai mult de capacitățile statelor baltice de a sprijini exporturile de cereale ucrainene.

Pentru a exploata potențialul rutei alternative pe care o propun, miniștrii lituanieni au cerut UE să reducă procedurile administrative la granița polono-ucraineană și de acum înainte sa le implementeze în porturile baltice.

Extinderea exporturilor ucrainene pe cale terestră este o chestiune sensibilă pentru statele UE învecinate cu Ucraina, întrucât mari cantități de cereale ucrainene care ar fi trebuit doar să tranziteze prin coridoarele de solidaritate au rămas în aceste țări.

Săptămâna trecută, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a anunțat că Varșovia va menține interdicția asupra importurilor agricole ucrainene și după data de 15 septembrie, chiar și în cazul în care Comisia Europeană ar decide diferit, gest criticat de Ucraina și Germania. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:2,57 m/s
Mon
9
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău