UE eliberează o nouă tranșă, de 1,5 miliarde de euro, din ajutorul pentru Ucraina

  • 22 Septembrie 2023 15:56
UE eliberează o nouă tranșă, de 1,5 miliarde de euro, din ajutorul pentru Ucraina

Comisia Europeană a eliberat vineri o nouă tranșă, de 1,5 miliarde de euro, din pachetul de ajutor financiar de 18 miliarde de euro pe care Uniunea Europeană îl acordă în anul în curs Ucrainei pentru ca aceasta să poată plăti salariile și pensiile și să mențină funcționale serviciile publice pe timp de război, relatează agenția EFE, citat de Agerpres.

Odată cu această nouă plată, UE a transferat Ucrainei 13,5 miliarde de euro din ajutorul financiar promis pentru anul acesta.

"Angajamentul nostru de a sprijini Ucraina este neclintit și vom continua să ne jucăm rolul pentru a construi o țară modernă și prosperă", a indicat într-un comunicat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Noua tranșă de ajutor financiar european va permite Ucrainei plata în continuare a salariilor și pensiilor și menținerea în stare de funcționare a serviciilor publice, inclusiv școli, spitale și spații locative pentru persoanele care au fost nevoite să-și abandoneze locuințele din cauza războiului cu Rusia, precum și reconstruirea infrastructurilor bombardate.

În plus față de pachetul de 18 miliarde de euro pentru anul acesta, Comisia Europeană a propus un ajutor financiar suplimentar pentru Ucraina de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2024-2027, care însă necesită negocieri cu cele 27 de state membre ale UE și aprobarea acestora.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău