UE dorește să creeze un fond fiduciar pentru Ucraina

  • 22 Martie 2022 15:35
UE dorește să creeze un fond fiduciar pentru Ucraina

Liderii statelor Uniunii Europene au în vedere constituirea unui ''fond fiduciar'' pentru a susține Ucraina și a ajuta la reconstrucția aceste țări după războiul declanșat de Rusia, potrivit unui proiect consultat marți de AFP.

Șefii de stat și de guvern ai țărilor UE se întâlnesc joi la Bruxelles pentru un summit de două zile dedicat consecințelor invaziei ruse în Ucraina,scrie Agerpres.

''Având în vedere distrugerile și pierderile enorme suferite de Ucraina în urma agresiunii militare a Rusiei, Uniunea Europeană este determinată să susțină guvernul ucrainean pentru a răspunde nevoilor sale imediate și, odată ce agresiunea rusă va fi încetat, pentru reconstrucția unei Ucraine democratice'', se arată în proiectul cu concluzii al summitului european.

''În acest scop, Consiliul European convine să fie creat un fond fiduciar de solidaritate cu Ucraina și solicită ca pregătirile să înceapă fără întârziere'', indică documentul, fără a oferi detalii despre modul de constituire și funcționare a fondului.

Conform aceluiași proiect, este solicitată și organizarea unei ''conferințe internaționale pentru strângerea de fonduri în cadrul Fondului fiduciar de solidaritate cu Ucraina''.

Inițiativa a fost anunțată inițial vineri de președintele Consiliului European, Charles Michel, după o discuție cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Acest fond ''ar contribui la furnizarea de servicii de bază și ar răspunde nevoilor imediate ale cetățenilor'' ucraineni și de asemenea ''ar oferi lichidități pentru susținerea continuă a autorităților și, pe termen mai lung, ar servi drept coloană vertebrală a reconstrucției'' Ucrainei, a argumentat președintele Consiliului European.

UE a alocat deja 1,2 miliarde de euro pentru a ajuta autoritățile ucrainene în fața asaltului trupelor ruse, plus încă un miliard de euro pentru achiziționarea de arme destinate Ucrainei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău