UE dorește o accelerare țintită a Pactului Verde pentru a „scăpa” de dependența energetică de Rusia. Italia susține compensarea țărilor afectate de acest proces
-
07 Martie 2022 15:22
Uniunea Europeană dorește o accelerare țintită a Pactului Verde European pentru a „scăpa” de dependența energetică de Rusia, în timp ce Italia susține compensarea țărilor afectate de acest proces, potrivit declarațiilor făcute, în conferință de presă comună, de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de premierul italian Mario Draghi, care efectuează luni o vizită la Bruxelles în contextul războiului din Ucraina, scrie caleaeuropeana.ro.
Potrivit sursei citate, propuneri concrete în acest sens vor fi prezentate de Comisia Europeană marți, 8 martie, potrivit Ursului von der Leyen, care susține un plan pe trei piloni pentru obținerea independenței energetice față de Rusia: diversificarea surselor de aprovizionare, investițiile „masive” în energie regenerabilă și îmbunătățirea eficienței energetice.
„Trebuie să scăpăm de dependența de gazul, petrolul și cărbunele rusesc. Știu că noi doi suntem de acord cu acest lucru. Comisia va veni mâine cu propuneri. Există trei piloni principali: Primul este diversificarea aprovizionării dinspre Rusia spre furnizori de încredere. Este vorba, în principal, de GNL și de gaz prin conducte. Ambele au avantajul că infrastructura este, în timp, compatibilă cu hidrogenul. Al doilea element principal este realimentarea energetică a Uniunii Europene. Aceasta înseamnă investiții masive în energie regenerabilă, cum ar fi energia solară, eoliană și hidrogenul. Ne dorim o accelerare țintită a Pactului verde european. Acest lucru nu este doar important și benefic pentru investiția strategică în independența noastră, ci și pentru industria și planeta noastră. Acest lucru trebuie să fie completat de un al treilea pilon, și anume îmbunătățirea eficienței energetice: de la renovarea clădirilor la procese industriale inteligente, la inteligența artificială, de exemplu, pentru a gestiona eficient rețelele energetice inteligente – și așa mai departe”, a declarat aceasta.
La rândul său, premierul italian Mario Draghi declarat că Italia lucrează pentru a reduce cât mai repede posibil dependența de gazul rusesc, dar a subliniat necesitatea de a compensa țările care ar avea cel mai mult de suferit de pe urma acestei reduceri.
„Discuțiie despre energie vor aborda diversificarea, reorganizarea și despăgubirea oamenilor și a întreprinderilor”, a precizat oficialul italian.
von der Leyen a adăugat că protecția consumatorilor va avea prioritate pe agenda discuțiilor în contextul în care prețurile actuale ale energiei au un impact negativ asupra consumatorilor și întreprinderilor.
„Vom discuta despre modul în care ne putem asigura că piața noastră de energie electrică rămâne eficientă, în ciuda prețurilor ridicate la gaze care au fost amplificate de războiul lui Putin. Există două dimensiuni în acest sens: Cea imediată este de a proteja consumatorii și întreprinderile cele mai vulnerabile. Iar cealaltă, mai structurală, este de a analiza piețele noastre de energie electrică, având în vedere că mixul nostru energetic se transformă. În prezent, avem o anumită proporție de energie regenerabilă, dar o proporție mare de gaze, petrol și cărbune. Acest lucru se va schimba. Cu o investiție masivă în energiile regenerabile, vom vedea o creștere a ponderii energiei regenerabile. Vom crește masiv cantitatea acesteia și, desigur, acest lucru va schimba structura pieței noastre. Și, prin urmare, trebuie să analizăm compoziția pieței. Acest lucru va face parte, de asemenea, din discuțiile noastre”, a explicat președinta Executivului european.
De asemenea, referitor la sancțiunile împotriva Rusiei, Draghi a declarat că Italia, în ultimele zile, a „aprobat măsuri importante de înghețare a activelor oligarhilor ruși, care au fost puse în aplicare cu promptitudine și vor continua”. Astfel, premierul italian a a cerut țărilor europene să aplice sancțiuni mai puternice împotriva oligarhilor ruși, confiscându-le activele, spunând: „Trebuie să acționăm, cu toții, cu rapiditate în acest sens.”
Banca Italiei a cerut tuturor băncilor să comunice măsurile aplicate și să transmită detalii despre subiecți și despre valoarea și natura activelor. „Și chiar aș vrea să văd că toate țările noastre iau măsuri similare analoge”, a adăugat Draghi.
În acest sens, șefa Comisiei Europene a declarat că UE lucrează la noi sancțiuni ca răspuns la agresiunea rusă împotriva civililor din Ucraina.
„După cum știți, am avut deja trei pachete de sancțiuni dure, dar acum trebuie să ne asigurăm că nu există scăpări și că efectul sancțiunilor este maximizat. Sancțiunile în vigoare sunt foarte dureroase. Vedem turbulențele care afectează economia rusă. Dar, având în vedere evoluția situației din Ucraina, nesăbuința Kremlinului față de cetățeni – femei, copii, bărbați -, lucrăm, desigur, și la alte sancțiuni care ar putea fi necesare”, a precizat von der Leyen.