UE dorește judecarea rapidă a crimelor comise în războiul din Ucraina

  • 27 Ianuarie 2023 18:09
UE dorește judecarea rapidă a crimelor comise în războiul din Ucraina

Miniștrii de justiție din cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene, reuniți vineri la Stockholm, au afirmat că Uniunea dorește tragerea la răspundere cât mai rapid a celor vinovați de crimele "oribile" comise de războiul din Ucraina, transmite Reuters.

Oficialii europeni nu sunt însă de acord și în privința metodelor de urmărire penală și de căutare a dovezilor, nici în legătură cu despăgubirile pentru distrugerile provocate de război.

"Trebuie absolut să existe o răspundere pentru crimele internaționale oribile și pentru brutalitatea aceea ce vedem în Ucraina (...) crimele de război clare și evidente", a declarat ministrul irlandez Simon Harris.

Printre subiectele discutate în capitala Suediei - țară care deține în prezent președinția UE - s-au numărat strângerea dovezilor și înființarea unui nou tribunal internațional pentru judecarea agresiunii ruse.

"Nimeni care comite astfel de crime de război nu trebuie să scape nepedepsit. Este foarte, foarte important să îi tragem la răspundere pe cei vinovați. Întrebarea este cum putem să facem asta într-un mod practic și eficient", a arătat ministrul suedez Gunnar Strommer.

Slovacia s-a pronunțat împotriva creării unei noi organizații juridice dedicate conflictului din Ucraina, cerută explicit de Belgia.

Ministrul belgian Vincent van Quickenborne a afirmat că "aceste acte de agresiune nu trebuie condamnate doar de țările europene sau de Statele Unite, ci de o mare majoritate de țări (...) din Africa, America Latină și din alte părți", a spus el.

Reuters apreciază că, având în vedere precedentele, procedurile judiciare vor fi aproape sigur complexe și de durată. Un tribunal special înființat în Olanda pentru judecarea atacului care a doborât aeronava de pasageri MH17 în estul Ucrainei, în 2014, a pronunțat o sentință abia în noiembrie 2022.

Instanța respectivă a condamnat trei bărbați la închisoare pe viață pentru complicitate la transportul sistemului rusesc de rachete cu care a fost doborât avionul și au fost uciși toți cei 298 de pasageri și membri ai echipajului aflați la bord.

Efortul de a-i judeca pe cei trei indivizi fără funcții înalte este însă infim față de cel necesar pentru a-l incrimina penal pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, sau pe comandanții militari care conduc forțele ruse în război, arată agenția citată.

Dacă la începutul invaziei, acum 11 luni, retorica Moscovei punea accentul pe "denazificarea" și "demilitarizarea" Ucrainei, acum rușii acuză în special NATO, considerând că alianța este agresivă și expansionistă.

Între timp, războiul a dus la pierderea vieților a mii de civili, a dezrădăcinat milioane de oameni și a transformat mai multe orașe în ruine. Atacurile asupra infrastructurii civile ucrainene - inclusiv asupra instalațiilor energetice - constituie potrivit ONU posibile crime de război. Rusia nu recunoaște astfel de lovituri și susține că desfășoară în Ucraina doar o "operațiune militară specială".

UE ia în considerare și eventuala utilizare a activelor rusești blocate conform sancțiunilor, o altă chestiune complexă din punct de vedere legal dezbătută vineri. Conform unui oficial european care a discutat cu Reuters, Uniunea estimează că deține circa 33,8 miliarde de de euro din totalul de circa 300 de miliarde de dolari, cât valorează activele blocate din străinătate ale băncii centrale ruse. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău