UE depune eforturi pentru a ”evita o criză”, dar va ”sprijini ferm Ucraina” în cazul unui atac militar din partea Rusiei

  • 06 Decembrie 2021 11:46
UE depune eforturi pentru a ”evita o criză”, dar va ”sprijini ferm Ucraina” în cazul unui atac militar din partea Rusiei

Uniunea Europeană depune eforturi pentru ”a evita o criză”, dar ”va susține ferm Ucraina” în cazul unui atac din partea Rusiei, a dat asigurări Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri europene și politică de securitate, Josep Borrell, în contextul în care Statele Unite au avertizat că Rusia ar plănui o ofensivă militară în Ucraina, anul viitor, anunță EFE, citat de Agerpres.

”Lucrăm pentru a evita o criză, dar, în fața oricăror circumstanțe neprevăzute, UE va sprijini ferm Ucraina”, a afirmat Borrell într-un interviu pentru ziarul italian Repubblica, în care a subliniat că este necesar ca ”fiecare să reflecteze asupra consecințelor” unui astfel de lucru.

Conform mass media americane, serviciile de infomații ale SUA consideră că Rusia are în vedere să-și mărească prezența militară la granția cu Ucraina până la 175.000 de soldați, având drept obiectiv potențial invadarea acestei țări, anul viitor.

Astfel de semnale de alarmă au fost trase și de ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, care a declarat vineri în parlamentul de la Kiev că nu exclude posibilitatea unui atac din partea Federației Ruse la sfârșitul lunii ianuarie, indicând că numărul efectivelor comasate de Rusia în apropierea frontierelor cu Ucraina este de 94.000 de persoane.

”Mai întâi de toate, trebuie să muncim ca să evităm o criză. Ne folosim capacitatea diplomatică pentru a face Rusia să înțeleagă că aceasta ar fi o încălcare gravă a dreptului internațional. Am vorbit cu omologul meu rus (Serghei) Lavrov la Stockholm. Cu Lavorv și cu (secretarul de stat al SUA Anthony) Blinken. Lavrov neagă orice fel de activitate beligerantă”, a afirmat șeful diplomației europene cu câteva zile înainte de summitul Parteneriatului Estic.

În opinia sa, important în prezent este de a ”ilustra Moscovei panorama posibilelor consecințe. A sosit momentul de a vorbi și de a ne face o idee despre ceea ce se poate întâmpla de ambele părți. Trebuie să rămânem într-o fază pre-criză”, a completat Borrell.

Președintele american Joe Biden va transmite omologului său rus, Vladimir Putin, ”preocupările SUA față de activitățile militare rusești în apropiere de frontiera cu Ucraina și va reafirma sprijinul SUA pentru suveranitatea și integritatea teritoriala a Ucrainei” în cadrul convorbirii pe care cei doi șefi de stat o vor avea marți în format de teleconferință, potrivit Casei Albe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău