UE denunță „violarea iresponsabilă” a securității nucleare de către Moscova în Ucraina

  • 06 August 2022 17:04
UE denunță „violarea iresponsabilă” a securității nucleare de către Moscova în Ucraina

Uniunea Europeană condamnă 'violarea iresponsabilă' a regulilor de securitate nucleară de către Rusia cu activități militare desfășurate în jurul centralei ucrainene de la Zaporojie, a declarat sâmbătă șeful diplomației europene Josep Borell, transmite AGERPRES care citează France Presse.

„UE condamnă activitățile militare ale Rusiei în jurul centralei nucleare Zaporojie. Aceasta este o violare gravă și iresponsabilă a regulilor de securitate nucleară și un nou exemplu de nerespectare de către Rusia a normelor internaționale”, a acuzat el într-un mesaj pe contul său de Twitter.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri armata rusă că a lovit 'de două ori centrala nucleară de la Zaporojie' (sud), deși Moscova controlează acest teritoriu de la începutul invaziei. 'Orice bombardare a acestui sit este o crimă nerușinată, un act de teroare. Rusia trebuie să poarte responsabilitatea chiar a faptului că creează o amenințare pentru o centrală nucleară', a spus el.

O linie de înaltă tensiune a fost avariată în acest atac, declanșând oprirea unuia dintre reactoarele centralei. Când centrala a fost cucerită în martie, militarii ruși au deschis focul asupra unor clădiri ale obiectivului, apărând riscul producerii unui accident nuclear major. Autoritățile ucrainene au acuzat vineri forțele ruse că au efectuat trei lovituri în apropierea unui reactor al centralei de la Zaporojie, deși Moscova controlează acest teritoriu de la începutul invaziei. La rândul ei, armata rusă susține că în spatele atacurilor se află forțele ucrainene, care au provocat un incendiu ce a fost stins.

La 21 iulie, Rusia a acuzat deja forțele ucrainene că au lovit cu o dronă teritoriul acestei centrale nucleare, cea mai mare din Europa. Kievul asigură de asemenea că Moscova stochează arme grele și muniție pe teritoriul centralei, ocupată din martie de forțele ruse, amintește

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău