UE denunță „șantajul politic pur” al Ungariei în privința ajutorului financiar pentru Ucraina: Un ”comportament ridicol”

  • 19 Noiembrie 2022 14:40
UE denunță „șantajul politic pur” al Ungariei în privința ajutorului financiar pentru Ucraina: Un ”comportament ridicol”

Uniunea Europeană, prin vocea comisarului european pentru buget și administrație, Johannes Hahn, denunță ”șantajul” Ungariei prin faptul că se opune unui ajutor financiar pentru Ucraina, anunță AFP, citat de Agerpres.

Viktor Orban a reluat vineri amenințarea că nu va sprijini propunerea Comisiei Europene a acorda Ucrainei 18 miliarde de euro pentru anul 2023, sub formă de credite la o dobândă foarte avantajoasă care ar urma să fie suportată de statele membre.

El și-a exprimat deschiderea de a furniza bilateral Ucrainei o subvenție care poate ajunge până la 170 de milioane de euro.

Acest blocaj este ”șantaj politic pur”, a denunțat joi comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, în fața eurodeputaților.

Responsabilul austriac este însărcinat să evalueze reformele anticorupție anunțat de Budapesta pentru a debloca 7,5 miliarde de euro. Hahn a dat asigurări că acest ”comportament ridicol” al Ungariei nu va influența evaluarea sa, care ar trebui să aibă loc la finalul lunii, conform unor surse europene.

Ungaria negociază de asemenea cu Bruxellesul validarea planului său de relansare de 5,8 miliarde de euro, blocat de un an și jumătate din motive legate de statul de drept. Sunt semne că PNRR-ul său ar putea primi într-un final undă verde din partea Comisiei, ca urmare a concesiilor făcute de Budapesta, care are răgaz până pe 19 decembrie să pună în aplicare acțiunile necesare pentru a răspunde preocupărilor legate de statul de drept.

Mai multe surse europene stipulează că această deblocare va fi însoțită de condiția implementării reformelor menite să asiugure independența justiției. 

Ministrul ungar al justiției, Judit Varga, s-a declarat ”optimistă” în privința posibilității de a ajunge la un ”compromis”. Ea a precizat că va trimite o scrisoare Comisiei până sâmbătă, data limită prevăzută, pentru a detalia respectarea refomelor la care țara sa s-a angajat și continuarea lor.

Comisia Europeană a anunțat la începutul lunii noiembrie un pachet financiar în valoare de 18 miliarde de euro pentru anul 2023 astfel încât statul ucrainean să continue să funcționeze, chiar dacă trebuie să facă față războiului declanșat de Rusia.

Sprijinul, care va fi defalcat în sume lunare de 1,5 miliarde de euro, va lua forma unor ”împrumuturi pe termen lung extrem de avantajoase, cu acoperirea costului dobânzilor” și va contribui, de asemenea, la ”sprijinirea reformelor din Ucraina și a parcursului acesteia către aderarea la UE”.

Pentru a asigura fondurile pentru împrumuturi, Comisia a propus să se împrumute de pe piețele de capital folosind strategia de finanțare diversificată.

Acest lucru ar permite Comisiei să utilizeze întregul portofoliu de instrumente de finanțare pentru a obține finanțare de pe piață în condițiile cele mai avantajoase, atunci când este necesar.

Deoarece pachetul financiar întră sub umbrela aspectelor pe care statele europene le consideră sensibile, acesta necesită un vot unanim pentru a fi aprobat. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău