UE denunță drept „cinică” retragerea Rusiei din Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră

  • 17 Iulie 2023 16:40
UE denunță drept „cinică” retragerea Rusiei din Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră

Uniunea Europeană (UE) denunță drept „cinică” decizia Moscovei de a pune capăt Acordurilor de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, Londra se declară „foarte dezamăgită, iar președintele turc Recep Tayyip Erdogan susține că omologul său rus Vladimir Putin „vrea să continue acordul”, relatează AFP, citată de News.ro.

Președinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a condamnat „ferm” decizia „cinică” a Moscovei, care a anunțat luni că încetarea „de facto” a Acordului de Istanbul, considerat crucial în alimentația mondială.

„Condamn ferm decizia cinică a Rusiei de a pune capăt «Inițiativei Cerealelor la marea Neagră», în pofida eforturilor ONU și Turciei. UE depune eforturi să garanteze securitatea alimentară a populațiilor vulnerabile ale planetei”, subliniază într-un tweet von der Leyen.

Regatul Unit se declară, la rândul său, „foarte dezamăgită” de anunțul rus.

„În mod clar este foarte dezamăgitor. Dar vom continua negocierile”, anunță un purtător de cuvânt al premierului britanic Rishi Sunak.

„Dacă Rusia nu prelungește acordul privează milioane de oameni de un acces vital la cereale”, acuză el.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan susține, însă, că omologul său rus Vladimir Putin vrea „să continue Acordul” de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, în pofida anunțurilor contrare ale Moscovei.

„Cred că, în pofida declarațiilor de azi (luni), prietenul meu Vladimir Putin vrea să continue acordul umanitar”, care permite exportul cerealelor Ucrainei la Marea Neagră, care expiră la miezul nopții de luni spre marți.

„Ministrul meu de Externe urmează să discute la telefon (cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov), iar eu voi discuta cu Vladimir Putin imediat ce mă întorc”, declară Recep Tayyip Erdogan în fața presei, înainte să plece într-un turneu în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU) și Qatar.

El a anunțat din nou că-l primește pe liderul de la Kremlin „în august”, în Turcia.

„Vom avea ocazia să discutăm repetat despre toate problemele”, a adăugat el.

„Poate că până atunci, pentru a face lucrurile să avanseze, putem lua măsuri la telefon împreună cu Vladimir Putin, fără să așteptăm luna august”, și-a exprimat speranța șeful statului turc.

Acordul de Istanbul - semnat în iulie 2022 de Rusia și Ucraina, sub egida ONU și Turciei - „s-a terminat de facto”, a anunțat luni Kremlinul.

Un purtător de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a anunțat însă că „imediat ce partea (Acordului) cu privire la Rusia va fi îndeplinită, Rusia va reveni imediat în Acordul” de la Istanbul cu privire la cereale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău