UE denunță că alegerile din Belarus nu au fost "nici libere și nici echitabile" și amenință cu sancțiuni

  • 12 August 2020 08:24
UE denunță că alegerile din Belarus nu au fost

Uniunea Europeană a avertizat, marți, că scrutinul prezidențial nu a fost "nici liber, nici echitabil" și ar putea impune sancțiuni Administrației din Belarus, scrie Le Figaro.

"Scrutinul prezidențial nu a fost nici liber, nici echitabil", au constatat reprezentanții celor 27 de state membre UE în cursul unei reuniuni desfășurate marți după-amiază.

"Vom face o analiză profundă a relațiilor UE cu Belarusul. Printre altele, ar putea fi adoptate măsuri împotriva persoanelor responsabile de violențe, de arestări nejustificate și de falsificarea rezultatelor scrutinului", avertizează Uniunea Europeană.

Confruntări între activiști ai opoziției și agenți ai forțelor de ordine au avut loc duminică și luni în centrul capitalei Belarusului. Un protestatar a murit, iar alte sute de persoane, inclusiv agenți de poliție, au fost rănite.

Opoziția din Belarus contestă realegerea în funcție a președintelui Aleksandr Lukașenko, acuzând că scrutinul prezidențial a fost fraudat. Comisia Electorală Centrală a anunțat că Aleksandr Lukașenko a obținut 80,23% din voturi în scrutinul prezidențial desfășurat duminică, iar principala sa adversară, Svetlana Tihanovskaia, 9,9%.

În urma rezultatului alegerilor, lidera opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia a părăsit țara. Tihanovskaia spune că a luat această decizie pentru a își proteja copiii și a adăugat că „nicio viață nu merită pierdută pentru ceea ce se petrece în țară”. Într-un clip video emoționat adresat susținătorilor ei, în limba rusă, Tihanovskaia spune că și-a supraestimat propria forță.

Aleksandr Lukașenko, aflat la putere din 1994, susține că protestele sunt organizate cu sprijinul Rusiei, Poloniei și Cehiei. După demonstrația desfășurată duminică seară, peste 3.000 de simpatizanți ai opoziției au fost reținuți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău