UE convoacă o reuniune de urgență cu Serbia și Kosovo din cauza tensiunilor între Belgrad și Pristina

  • 21 Noiembrie 2022 11:15
UE convoacă o reuniune de urgență cu Serbia și Kosovo din cauza tensiunilor între Belgrad și Pristina

Uniunea Europeană va organiza luni o reuniune de urgență cu președintele sârb Aleksandar Vucic și premierul kosovar Albin Kurti pentru a discuta despre relațiile tot mai tensionate între Belgrad și Pristina, informează Reuters, potrivit Agerpres.

„Convoc mâine o reuniune de urgență a Dialogului Belgrad-Pristina cu prim-ministrul @albinkurti și președintele @predsednikrs”, a scris duminică seara pe Twitter șeful diplomației europene Josep Borrell.

O dispută care durează de aproape doi ani, legată de plăcuțele de înmatriculare auto, a amplificat tensiunile între Serbia și fosta sa provincie care și-a declarat unilateral independența în 2008. Sute de ofițeri de poliție, procurori și funcționari publici din minoritatea sârbă din Kosovo și-au părăsit locurile de muncă în această lună pentru a protesta astfel față de un ordin intrat în vigoare la 1 noiembrie care le cere să-și înlocuiască vechile plăcuțe de înmatriculare auto, ce datează din anii '90, când Kosovo era parte a Serbiei, cu plăcuțe de înmatriculare ale 'Republicii Kosovo'.

Aproape 10.000 de sârbi kosovari sunt vizați de ordinul intrat în vigoare la 1 noiembrie. Alți aproximativ 40.000 de etnici sârbi, care locuiesc în părți din Kosovo populate majoritar de etnici albanezi, folosesc plăcuțe de înmatriculare emise de Pristina.

Guvernul kosovar a anunțat că va începe să amendeze șoferii sârbi care folosesc vechile plăcuțe de înmatriculare de dinainte de independență și va confisca vehiculele cărora nu le-a fost schimbat numărul de înmatriculare până la 21 aprilie 2023. Atât Serbia, cât și Kosovo vizează să adere la Uniunea Europeană și au convenit, ca parte a procesului de aderare, să-și rezolve problemele bilaterale restante și să-și normalizeze relațiile. Serbia are din 2012 statutul de candidat oficial la aderarea la UE, în timp ce Kosovo este „candidat potențial”. În prezent, procesul de aderare a Serbiei la blocul comunitar este blocat din cauza disputei cu Pristina. Editor : R.K.



Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău