UE consolidează controlul asupra exporturilor de tehnologii de uz civil și militar

  • 10 Noiembrie 2020 09:13
UE consolidează controlul asupra exporturilor de tehnologii de uz civil și militar

Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au ajuns luni la un acord pentru consolidarea controlului asupra exporturilor de tehnologii susceptibile de a avea o utilizare atât civilă, cât și militară, în special instrumente de supraveghere cibernetică, informează AFP, preluat de Agerpres.

Noile reguli, ce reformează regimul actual aflat în vigoare din 2009, vizează exporturile către țări terțe de bunuri și tehnologii cu ''dublă utilizare'', care de exemplu pot servi în industrie, dar pot fi de asemenea folosite și în materie de apărare, informații și menținerea ordinii.

Mai concret, în această categorie sunt incluse computere de înaltă performanță, drone, anumite produse chimice, echipamente nucleare, tehnologii de telecomunicații.

''Noile reguli permit un echilibru corect între consolidarea competitivității UE, protejarea intereselor noastre în materie de a securitate și promovarea drepturilor omului'', a afirmat ministrul german al economiei Peter Altmaier, a cărui țară asigură președinția semestrială a Consiliului UE.

Acordul prevede în special noi criterii pentru a acorda sau a refuza licențe de export pentru anumite produse și înăsprește obligațiile statelor membre cu privire la rapoartele publice asupra controlului privind exporturile în scopul creșterii transparenței sectorului supravegherii cibernetice, potrivit Parlamentului European.

''Este un jalon pus de Uniunea Europeană, din moment ce regulile exportului de tehnologii de supraveghere au fost adoptate pentru prima dată. Noi spunem clar că interesele economice nu trebuie să primeze asupra drepturilor omului'', a subliniat eurodeputatul social-democrat german Bernd Lange, șeful echipei de negociere a PE în acest dosar.

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, responsabil pentru o economie în serviciul cetățenilor și comerț, a salutat acest acord, care ''poate avea un impact considerabil și poate reprezenta un risc pentru securitatea națională și internațională, în timp ce tehnologiile cibernetice pot conduce la încălcări ale drepturilor omului''.

Pentru a intra în vigoare, noul regulament trebuie să fie adoptat oficial de Parlamentul European și Consiliu.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău