UE consideră ”provocatoare” decizia Gazprom de a limita furnizarea de gaze naturale în pofida majorării cererii și demarează o analiză privind livrările de energie

  • 14 Ianuarie 2022 12:20
UE consideră ”provocatoare” decizia Gazprom de a limita furnizarea de gaze naturale în pofida majorării cererii și demarează o analiză privind livrările de energie

Decizia Gazprom de a limita furnizarea în pofida majorării cererii este ”provocatoare”, fapt pentru care autoritățile de reglementare au decis să examineze livrările de energie, inclusiv ale acestei companii ruse, a precizat joi Margrethe Vestager, informează Bloomberg și Reuters, citate de Agerpres.

Daneza, de obicei foarte discretă, a oferit o rară perspectivă asupra modului în care gândește cu privire la ceea ce pare a fi un caz cu încărcătură politică, sugerând că Moscova pare să manipuleze piața energetică, detașând trupe la granița cu Ucraina.

”Este într-adevăr provocator că o companie limitează oferta având în vedere creșterea cererii”, a explicat acesta, potrivit Politico Europe.

”Am trimis chestionare unui număr de furnizori de energie în acest domeniu. Avem o mulțime de răspunsuri dar încă așteptăm altele, inclusiv de la Gazprom. Așteptăm cu nerăbdare informațiile de la ei pentru a face progrese în analiza noastră”, a afirmat oficialul UE la o conferință de presă.

Compania rusă a declarat pentru Politico că este ”în contact cu Comisia Europeană”.

Un alt dosar ce vizează un comportament anticoncurențial îi va da bătăi de cap președintelui Vladimir Putin. Deși Gazprom a scăpat de o amendă din partea Comisiei Europene într-o confruntare juridică în 2018, aceasta a fost forțată să își schimbe strategia de ”divide et impera” (n.r. dezbină și cucerește) și i s-a interzis să fragmenteze piața prin practicarea unor prețuri eterogene pentru consumatorii europeni.

Pe lângă presiunea sporită din partea autorităților europene pentru aplicarea legilor concurenței, Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a insistat, de asemenea, asupra faptului că speranțele Rusiei de a transporta gaz direct în Germania prin conducta Nord Stream 2 depind și de comportamentul său în Ucraina.

”Cu siguranță, funcționarea acestei infrastructuri va depinde și de evoluția evenimentelor din Ucraina și de atitudinea Rusiei”, a menționat acesta, adăugând că viitorul gazoductului –  care ar trebui să fie aprobat de autoritățile de reglementare germane în cursul acestui an – ”este cu siguranță legat de situația militară din Ucraina”.

Germania încearcă să decupleze Nord Stream 2 de posibile sancțiuni împotriva Rusiei în cazul unui nou atac împotriva Ucrainei, Berlinul reiterând joi, prin vocea ministrului său al apărării, Christine Lambrecht, că acesta este un proiect comercial care nu trebuie legat de acțiunile politice.

Încercând să explice creșterea prețurilor la gaze, șeful Agenției Internaționale a Energiei a arătat cu degetul către Gazprom.

”Credem că există dovezi ale încordării de pe piața europeană a gazelor din cauza acțiunilor Rusiei. Aș atrage atenția că fluxurile scăzute de gaze rusești din prezent către Europa coincid cu tensiunile geopolitice accentuate privind Ucraina”, a declarat Birol, care este de părere că ”Rusia ar putea majora livrările spre Europa cu cel puțin o treime – acesta este mesajul cheie”.

Birol a explicat că țările europene, inclusiv Marea Britanie, trebuie să se pregătească de viitoare crize, asigurându-și capacități suplimentare de stocare a gazelor pentru a reduce influența oricărei țări pe piață în momentele tensionate.

Rusia este răspunzătoare pentru aproximativ 40% din gazele naturale ale UE și a susținut mult timp că este un furnizor stabil și previzibil, dar acest lucru devine din ce în ce mai greu de crezut, pe măsură ce SUA, NATO și UE devin din ce în ce mai alarmate de trupele ruse comasate la granița Ucrainei și solicitările răsunătoare ale Kremlinului prin care urmărește să remodeleze arhitectura de securitate a Europei.

Senatul american a dezbătut joi un proiect de sancțiuni prezentat de republicani ce vizează Nord Stream 2, o măsură care a eșuat.

Mai mulți senatori democrați de prim rang au dezvăluit miercuri un alt proiect de lege vizând pedepsirea președintelui rus Vladimir Putin în cazul în care Rusia invadează Ucraina.

Textul, sprijinit de Casa Albă, încurajează mai ales Statele Unite ”să ia în considerare toate măsurile disponibile și adecvate” pentru a se asigura că Nord Stream 2, descris ca ”un instrument de influență rău intenționată al Federației Ruse”, nu devine operațional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina credinței
Meteo Chișinău
6,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
9
Wed
8
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău