UE consideră ''inacceptabilă'' decizia Rusiei de a închide biroul Deutsche Welle de la Moscova

  • 04 Februarie 2022 15:04
UE consideră ''inacceptabilă'' decizia Rusiei de a închide biroul Deutsche Welle de la Moscova

Decizia Rusiei de a închide biroul radioteleviziunii germane Deutsche Welle de la Moscova "este inacceptabilă și nu are nicio justificare", a denunțat vineri diplomația Uniunii Europene prin vocea unui purtător de cuvânt de la Bruxelles, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Este o veste proastă și o evoluție proastă" în tensiunile actuale dintre Rusia și țările occidentale, a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt al șefului diplomației UE, Josep Borrell.

Declarația a fost făcută în conferința de presă zilnică a Comisiei Europene la Bruxelles, la o zi după represaliile decise de Moscova, deja condamnate ferm de guvernul german.

Rusia a dispus joi închiderea biroului local al radioteleviziunii germane internaționale Deutsche Welle, ca represalii la interdicția impusă postului rus de televiziune RT de a fi difuzat în Germania.

Închiderea biroului Deutsche Welle este o premieră pentru o mare instituție media occidentală în istoria post-sovietică.

În ultimii 30 de ani, Kremlinul s-a ferit să atace media străine, în timp ce sectorul media rus a fost pus sub control de când Vladimir Putin a ajuns la conducerea țării în 2000.

Însă pe măsura agravării relațiilor cu Occidentul, această politică s-a schimbat în special prin expulzarea unei jurnaliste a BBC și a unui reporter olandez în 2021.

"Măsurile de retorsiune" anunțate joi de Moscova implică "închiderea biroului" local al Deutsche Welle, "retragerea acreditării tuturor angajaților" acestui birou și "întreruperea difuzării" acestei instituții media pe teritoriul Rusiei.

La fel ca Berlinul, Peter Stano a subliniat că represaliile sunt disproporționate, în contextul în care problema inițială era absența licenței postului rus pentru a emite în Germania.

Această reacție a autorităților ruse "nu are absolut nicio legătură cu activitatea Deutsche Welle în Rusia", a afirmat el.

Ea "ilustrează din păcate încălcarea permanentă a libertății media și disprețul lor pentru independență", a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Borrell.

Postul de televiziune RT, inaugurat în 2005 sub numele 'Russia Today', este finanțat de statul rus. El s-a dezvoltat în mai multe limbi, în special în engleză, franceză, spaniolă, germană și arabă.

RT a stârnit controversă în mai multe țări, în special în SUA, unde este înregistrat ca "agent străin", și în Marea Britanie, unde autoritățile au amenințat că îi vor retrage licența de emisie. Postul a fost interzis în mai multe țări, în special în Lituania și Letonia.

Închiderea biroului Deutsche Welle anunțată de Ministerul rus de Externe survine în plină criză între Moscova și Occident în privința Ucrainei, care se teme de o invazie a Rusiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău