UE consideră „improbabil” un acord post-Brexit în acest moment

  • 21 August 2020 18:00
UE consideră „improbabil” un acord post-Brexit în acest moment

Obținerea unui acord post-Brexit între Uniunea Europeană și Marea Britanie pare "improbabilă" în acest moment, a declarat vineri după-amiază negociatorul UE, Michel Barnier, citat de agenția de presă Bloomberg, informează Mediafax si Digi24.ro

O nouă sesiune de negocieri între Marea Britanie și Uniunea Europeană a avut loc săptămâna aceasta.

"În acest moment, un acord între Marea Britanie și UE pare improbabil. De multe ori, săptămâna aceasta, a părut că mergem înapoi, nu înainte", a afirmat Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene pe tema Brexit.

Principalele obstacole rămân drepturile de pescuit în apele teritoriale britanice și utilizarea standardelor comune.

Negociatorul britanic pe tema Brexit, David Frost, a confirmat impasul. "Am avut discuții utile săptămâna aceasta, dar s-au înregistrat puține progrese. Acordul încă este posibil și rămâne obiectivul nostru, dar este clar că nu va fi ușor de obținut", a declarat David Frost.

UE a avertizat cetățenii britanici să se pregătească pentru controale amănunțite la frontierele europene și pentru alte probleme

Marea Britanie poartă negocieri cu Uniunea Europeană pentru reglementarea relațiilor bilaterale după expirarea tranziției post-Brexit, în ianuarie 2021. Uniunea Europeană a avertizat cetățenii britanici să se pregătească pentru controale amănunțite la frontierele europene și pentru alte probleme care ar putea apărea în cazul expirării tranziției post-Brexit fără niciun acord.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziție post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relații bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă și de protecție a mediului pentru a obține un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană.

Downing Street susține că vrea condiții similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud și Japoniei, dar oficiali UE au atras atenția că situația este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximității geografice dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie.

Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziției post-Brexit.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău